– Jeg skjønner ikke hva som er så interessant med en 86 år gammel kjerring!
Dagny Åsen er ganske unik, der hun står med kjøkkenforkle i den lille kafeen sin.
Direkte, energisk og smilende.
Fire dager i uka driver hun Dagnys Kompebu i Froland.
Det er 27 år siden hun ble gründer. I en alder av 60.
– Det må ikke bli for mye av å sitte i sofaen! Jeg har jobbet hele mitt liv og jeg elsker det.
Hun tipper hun har laget flere hundre tusen komper til sammen.
Foto: Kai Stokkeland / NRKSørlandske komper, potetball med kjøtt inni, har slått an.
Folk kommer visstnok langveis fra for å smake. Hun har laget komper til statsråder, konfirmasjoner og til store arrangementer.
Mange av gjestene får også en klem på kjøpet.






Mange av stamgjestene får en klem.
– Kan redde velferdsstaten
Gjennomsnittlig pensjonsalder har stått stille på 65 år siden 2014.
Det bekymrer Kari Østerud, som er direktør i Senter for seniorpolitikk.
– Våre utregninger viser at hvis vi hadde greid å øke gjennomsnittlig avgangsalder i Norge med ett år så betyr det en samfunnsmessig gevinst på 40–50 milliarder.
Kari Østerud er direktør i Senter for seniorpolitikk.
Foto: Sverre Chr JarildTallene kommer fra «Norsk seniorpolitisk barometer» som gjennomføres av Ipsos på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk.
3005 yrkesaktive over 16 år har svart i undersøkelsen.
Stadig flere sier de gleder seg til å gå av med pensjon og Østerud sier pensjonsalderen bør oppover, ikke nedover.
– Dette er en dyd av nødvendighet for arbeidslivet og for samfunnet. Yrkesaktive seniorer er med på å finansiere sine egne velferdsordninger, og rett og slett å redde velferdsstaten Norge.
Hun sier arbeidslivet i årene fremover vil være helt avhengig av mange arbeidstakere over 55 år.
– Men vi trenger ikke arbeide til vi er 87, som Dagny.
System på kjøkkenet er viktig, sier Dagny.
Foto: Espen Bierud / NRKIkke tenkt til å gi seg med det første
Dagny ble enke med fire barn tidlig i 30-årene. Det var tøft, innrømmer hun.
Kristne bilder og symboler finner man over hele den lille kafeen hennes. Arbeidet er en velsignelse, sier hun.
I snart 27 år har hun laget komper. Flere hundre tusen av dem har hun regnet seg frem til.
Mange reiser til Osedalen for å smake kompene til Dagny.
Foto: Espen Bierud / NRK– De må være myke, og en del salt er viktig for smaken. Jeg trives utrolig godt med å stå på kjøkkenet, og har ingen planer om å gi meg.
En av gjestene i kafeen, Elisabeth Evensen, har bak seg et langt liv i bankvesenet. Hun er full av lovord om innsatsen til Dagny.
– Jeg syns det er enestående å ha den arbeidsmoralen og yte og gi av seg selv. Det står det respekt av.
Elisabeth Evensen er en av stamgjestene.
Foto: Espen Bierud / NRKDagny selv rynker litt på nesa og vil ikke helt være med i skrytekoret.
– Jeg tenker jeg gjør min borgerplikt. Staten trenger skattepenger og jeg betaler min med glede. Det er ikke noe vits å legge seg til før man må.
Dagnys Kompebu åpnet i 1996.
Foto: Kai Stokkeland / NRK