Hopp til innhold

Kirkeverge nekter å dekke til kristne symboler

Human-Etisk Forbund mener symboler i Aust-Agders største kapell kan virke støtende og vil ha mulighet til å skjule symboler. Det har kirkeverge Arnold Lundvall lite til overs for.

Human-Etisk forbund ønsker at det skal være mulig å skjerme kristne symboler i Arendals største kapell. Et dårlig forslag, mener kirkevergen.

Kirkekrangel Arendal

Marianne Løge i samtale med kirkegårdsarbeider Sigmund Raniszewski.

Foto: Leif Dalen / NRK
Kirkevergen i Arendal

Kirkeverge i Arendal, Arnold Lundvall.

Foto: Leif Dalen / NRK
Arendals største kapell

Kapellet ligger ved Arendal kirkegård.

Foto: Leif Dalen / NRK

Arendals største kapell og er blitt klargjort hundrevis av ganger for begravelse. Men Human-Etisk Forbund mener kristusfigurer og kors kan være støtende for personer med andre livssyn enn kristendommen. I kapellet blir folk fra mange ulike livssyn bisatt hvert år.

– Det er mange som synes det er ubehagelig, sier organisasjonssekretær Marianne Løge i Human-Etisk Forbund mens hun ser opp på de mange symbolene.

Kun kristne symboler

Til tross for den religiøse bredden i kapellet, er det kun ruvende kristne symboler som preger bygningen, og det er vanskelig for mange pårørende med andre trosretninger, mener Human etisk forbund.

– Man kan snu på problemstillingen. Tenk at man skal gravlegge en bestemor som har vært veldig religiøs og det eneste seremonilokalet som finnes er et buddhistisk tempel. Hva gjør man da? spør Løge.

Forbundet krever at de kristne symbolene dekkes til når pårørende ønsker dette. Men selv fire år etter at de tok opp saken med kommunen, har ingenting skjedd.

– Gravferdsloven ble endret i 2012. Der står det at enhver person skal kunne få en gravferd som er tilrettelagt for vedkommendes livssyn, understreker Løge.

Kirkevergen vil ikke dekke til

Et lerret som heises ned foran kristusfiguren, kan være løsningen mener Human-Etisk Forbund. Men Kirkevergen er svært skeptisk til å skjule kunstverkene i en kirkelig innviet bygning.

– Vi tenker at det er et prinsipp at rommet skal stilles til disposisjon med den karakter og det uttrykket det har. Å løse utfordringen det er for noen å være i dette rommet ved å tildekke symboler, mener jeg er en dårlig løsning, sier kirkeverge Arnold Lundvall i Arendal kommune.

Han mener heller problemet må løses ved at personer som ikke aksepterer symbolene heller finner seg et annet bygg.

– Kanskje man heller burde ha søkt seg til andre rom som ikke utløser denne problematikken, mener Lundvall.

null
Spiller nå
Mistenkt for tyveri 01:28
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,92 kr
Dyrest kl. 18 1 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jun 2023 – jun 2024
    + 4,9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %