NRK Meny
Normal

Reagerer på møteavgift i Oase: Uproblematisk mener deltakerne

De har kommet i tusentall for å snakke med og om Gud. Men før de kom så langt, måtte de stoppe i inngangsdøren. Prisen for å komme helt inn er 150 kroner. Det mener Sarons Dal er ekskluderende.

Forskjellig syn i kristne miljøer på det å ta inngangspenger fra møtedeltakerene. Det felleskirkelige familiestevnet Oase i KRistiansand krever inngangspenger. I sarons Da i Kvinesdal mener de det ekskluderer mange

Reporter: Kim Nystøl

Johan Edvard Grimstad

Johan Edvard Grimstad i Oase mener folk til en viss grad har akseptert møteavgiften.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Jeg tror folk aksepterer det til en viss grad. Det er ikke fordi det er morsomt å ta inn penger på stevnet, men det er måten vi finansierer det på, sier styreleder i Oase-bevegelsen, Johan Edvard Grimstad.

Da det ble kjent at Oase, som er en kristen bevegelse, krever 150 kroner i inngangspenger for sitt stevne i Gimlehallen i Kristiansand denne uka skapte det kraftige reaksjoner.

I tillegg til inngangspengene finansierer de stevnet ved hjelp av frivillig kollekt.

– Vi har valgt en annen linje

Blant annet misjonsstiftelsen Troens Bevis fra Kvinesdal har reagert på summen deltakerne må betale.

Rune Edvardsen

Rune Edvardsen i Sarons dal mener Oase ekskludere ikke-kristne fra møtene sine.

Foto: NRK

– Vi har valgt en annen linje. Vi vil satse på at folk som ikke kommer til kirka til vanlig skal komme på stevnene våre, sier daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen.

– Kjøper man frelse?

– Nei, de gjør ikke nødvendigvis det. De satser på folk som er kirkegjengere, og på den måten tilhører samfunnet, sier Edvardsen.

Sarons Dal mener derfor at det vil ekskludere mange fra møtene, som ikke nødvendigvis ville vært der i utgangspunktet.

– Ikke fordi det er morsomt å ta inn penger

Grimstad har respekt for at Sarons Dal velger å gjøre det annerledes, men sier at det er denne måten de har valgt å finansiere arrangementet på.

– Vi har forskjellige kulturer også i forskjellige kristne settinger. Det er ikke fordi det er morsomt å ta inn penger, sier Grimstad i Oase.

Hvor hadde dere vært dersom dere ikke tok inngangspenger?

– Vi hadde kanskje hatt råd til å være i Gimlehallen, men vi kunne ikke hatt noe særlig lydanlegg eller scene, forteller Grimstad.

– Hvorfor kan vi ikke betale?

Flere av de kristne møtedeltakerne NRK har vært i kontakt med er uenig i Sarons Dal, og mener de gjerne betaler for møtene.

– Hvorfor kan vi ikke betale? Jeg betaler ikke for å komme på møte, jeg betaler for å være med å dekke noe jeg har tro på, sier Inger Ellen Fjermestad, som er en av deltakerne.

Hun får støtte fra Silje Udjus.

– Vi har godt av å betale for noe. Også betaler man og prioriterer det man vil, sier hun til NRK.