Hopp til innhold

Nahid i jevnlige avhør hos politiet i Iran

Situasjonen for 56 år gamle Nahid fra Iran er uavklart. Den kristne kvinnen som satt i kirkeasyl i Filadelfia i Kristiansand ble uttransportert til Teheran 5. mai.

Tidligere kirkeasylant, Nahid fra Iran

Den kristne iranske kvinnen Nahid (56) lever nå i uvisshet om hva som skal skje. Hun ble tatt ut av kirkeasyl, sendt til Teheran og møter nå til jevnlige avhør hos iransk politi.

Foto: Privat

Christopher Ziadpour

Christopher Ziadpour sier at uvissheten tar hardt på moren, Nahid, som nå er i Teheran.

Foto: Nina Eilertsen / NRK
Kirkeasyl Filadelfia Marivika

Søsknene Sadaf og Christopher utenfor bygningen hvor politiet hentet moren deres. Den ligger 10 meter fra en av de andre bygningene Filadelfia leier midlertidig.

Foto: Nina Eilertsen / NRK
Jan Kjosavik

Pastor Jan Kjosavik sier det kan bli aktuelt å støtte Nahid med penger.

Foto: Per Arne Kvamso

– Hun er i stadige avhør hos politiet og vet ikke hva som vil skje. Hun er svært redd, sier hennes sønn Christopher Ziadpour.

Christopher og hans søster Sadaf har kontakt med sin mor med ujevne mellomrom.

– Hun har ikke noe fast sted å bo, og tar kontakt med oss via internett når hun har anledning, sier Christopher.

Våger ikke å fortelle fra avhørene

– Uvissheten tar hardt på henne. Hun peker på hodet sitt og sier hun har vondt. Men hun sier ikke hva som skjer med henne. Hun regner med at kommunikasjonen blir overvåket, sier Christopher Ziadpour.

Christopher er bosatt i Kristiansand, og har norsk kone og tre barn. Søsteren hans og hennes to barn holder også til i byen. De har begge konvertert fra islam til kristen tro, og det samme gjorde moren deres, Nahid, for om lag ni år siden.

Nahid hadde bodd i Norge i fire år da hun fikk endelig avslag på asylsøknaden. Hun valgte da å søke tilflukt i et av F­iladelfiamenighetens bygg. Hun fryktet hva som kunne skje hvis hun som konvertitt ble sendt til Iran. I nærmere to år var hun i kirkeasyl før altså politiet brøt kirkeasylet og hentet henne ut.

Politiet fulgte henne helt til Teheran

Barne- og familiepastor i Filadelfia, Jan Kjosavik, forteller at det som møtte Nahid da hun kom til Teheran var uvanlig.

– De som reiser til Teheran, må bytte fly underveis. Som regel blir politiet bare med på den første etappen. Men i dette tilfellet fulgte politiet med helt til Teheran og overleverte henne til politiet der. Hun ble forhørt i en og en halv time. De konfiskerte passet hennes, men lot henne slippe fri.

Kjosavik forteller at mannen hennes – som ikke er kristen – ble returnert for flere år siden. Han fikk en mye røffere behandling da han kom tilbake til Iran. Han var i avhør i flere dager før han ble fengslet.

Tror medieomtalen har positiv effekt

– Nahid blir kalt inn til stadig nye avhør, og hun får høre at myndighetene trenger enda mer tid før de bestemmer hva som skal skje. Kanskje har all medieomtalen i Norge gjort at iransk politi handler annerledes nå, sier Kjosavik.

Nahid forteller ikke hvordan avhørene er, for hun vet at hun blir avlyttet. Situasjonen hennes er vanskelig. Hun har verken bosted eller jobb.

– Kommer dere i Filadelfia til å foreta dere noe?

– Hvis hun blir fengslet, reiser vi kanskje til Iran. Ellers kan det bli aktuelt å samle inn penger til henne. Og så ber vi for henne. Vi er jo en kristen menighet, sier pastor Jan Kjosavik.

Filadelfia i Marvika

Filadelfia i Kristiansand er en av landets største pinsemenigheter. De holder nå til i midlertidige lokaler i Marvika.

Foto: Nina Eilertsen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %