Hopp til innhold

Nå kan dette bli lov over hele landet

Klima- og miljødepartementet åpner opp for catskiing i Norge. Turistforeningen er skeptiske, men Aust-Agder fylkeskommune hilser forslaget velkommen.

Catskiing

Er det bra eller dårlig å gi beltevogner adgang fjellheimen? Flere reaksjoner kommer etter at klima- og miljødepartementet åpner opp for catskiing i Norge. Bildet er fra Colorado i USA.

Foto: Michael Socher

– Dette er en trend som kommer, og da er det bedre å få det inn i organiserte former, sier plan- og samferdselssjef i Aust-Agder fylkeskommune, Ola Olsbu.

Fylkeskommunen er positive til klima- og miljødepartementets forslag om å gjøre det lovlig med catskiing i Norge, en transportform hvor skiturister fraktes til fjells med beltevogn eller tråkkemaskiner.

– En lovendring vil gjøre det enklere å regulere forhold som blant annet områder, kjøretøy og formål, sier Olsbu.

Et fremmedelement i naturen

Leder for naturforvaltning i Den Norske Turistforeningen (DNT), Anne Marit Aamelfot Hjelle, ser ikke behovet en slik lovendring.

Ola Olsbu

Plan- og samferdselssjef i Aust-Agder fylkeskommune, Ola Olsbu, ser at det ikke er problemfritt med en eventuell lovendring, men mener at reiselivsnæringen kan nyte godt av å frakte skientusiaster på toppturer.

Foto: Mirim Grov / NRK

– Motorisert ferdsel er et fremmedelement og har ingenting i naturen å gjøre, sier hun.

Hun påpeker at det er bred enighet i alle DNTs lokallag om at de ikke ønsker en slik transportform i fjellheimen.

– Til og med ungdommen hos oss som syns det er stas med toppturer, er ikke begeistret for forslaget. Å gå opp en fjellside i tre timer er en del av turen. Bein og armer skal være motoren, ikke beltevogner, sier Aamelfot Hjelle i DNT, og påpeker at også sikkerhet er et viktig argument.

– Å dra folk som ikke er så stødige på ski og som kanskje aldri har stått i en skiheis før, langt inn på fjellet kan føre til alvorlige hendelser og ulykker, sier Aamelfot Hjelle.

Bra for reiselivsnæringen

Olsbu i Aust-Agder fylkeskommune er enig i at det ikke er problemfritt å kombinere naturopplevelser med støyende aktivitet.

– Det blir en utfordring å se om det går an å kombinere de to aktivitetene uten at konfliktnivået blir for høyt, sier han.

Men tross dette mener likevel fylkeskommunen at catskiing kan være et godt supplement for den etablerte reiselivsnæringen i fylket

– Vi ser for oss at dette i tilknytning til de etablerte alpinanleggene, for vår del ligger flesteparten av disse i Setesdalen, og her kan det bli aktuelt med catskiing, sier Olsbu.