NRK Meny
Normal

Mistenker østeuropeere

Politiet i Sør-Norge jakter på østeuropeere etter Expert-tyveriene blant annet i Kristiansand.

Innbrudd

Tyvene skar hull i veggen og tok seg inn den veien, før de bar varene ut samme vei.

Foto: Politiet

Politiet tror organiserte kriminelle fra Øst-Europa står bak innbruddene mot Expert-butikker i Kristiansand og flere andre steder i Sør-Norge.

I Sørlandsparken ble det stjålet for 800 000 kroner. Natt til i går var det et tilsvarende innbrudd i en Expertbutikk i Horten.

Kjenner mønsteret

Politioverbetjent Arne Eriksen ved Agder-politiets analyse- og etterretningskontor, sier at etterforskningen fortsatt er bred med flere muligheter.

- Politiet kjenner igjen mønsteret i innbruddene og dette ligner veldig på organisert kriminalitet fra Øst-Europa. For noen år siden hadde vi en bølge av tobakks-tyverier som skjedde på lignende måte ved å skjær hull i vegg eller tak, sier Eriksen.

Samler elektroniske spor

Han sier også at en annen fellesnevner er at tyvene klipper over telefonledninger og alarmledninger.

- Dette fører til at store områder blir uten telefon og alarmdekning, sier Eriksen. Han samler nå inn en rekke elektroniske spor i jakten på gjerningsmennene. 

Mobiltelefon

Kan avsløre kriminelle

Foto: Konterud, Roy / SCANPIX

Mobil og bompasseringer

Politiet får tilgang på oversikter over bruken av mobiltelefoner i den tiden hvor innbruddene er begått. Og politiet ser også på registerte passeringer på bomstasjoner, og hvilke biler som er fotografert i fotobokser.

I følge politioverbetjent Eriksen sammenlignes nå disse sporene med tilsvarende utskrifter andre steder hvor det har vært slike innbrudd. Når alt kjøres i dataprogram kommer det gjerne opp viktige spor som kan føre til pågripelser.

Eriksen har gode erfaringer med dette i andre saker, og håper det hjelper politiet også i denne saken.