NRK Meny
Normal

Mindre vold med kortere skjenketid

Kristiansand og Arendal er to av 13 byer her i landet som melder om mindre gatevold og bråk i sentrum etter at skjenketiden ved utestedene er redusert.

Øl

Kristiansand og Arendal er to av 13 byer som melder om mindre vold i sentrum etter at skjenketiden er redusert, viser NRK-undersøkelse.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

De siste sju årene har 17 av de 30 største byene i Norge strammet inn skjenketidene, deriblant Kristiansand og Arendal.

13 av byene melder om mindre slåssing, bråk og vold. Det viser en gjennomgang NRK har gjort.

Alkoholloven forbyr utesteder å selge alkohol mellom klokken 3 og 6, men det er opp til lokalpolitikerne i hver enkelt kommune om skjenketidene skal reduseres ytterligere.

Kraftig nedgang

Politiet i Trondheim og Bergen melder om en nedgang i voldsepisoder på henholdsvis 30 og 25 prosent etter at de innskrenket skjenketidene.

I Hamar og Kongsberg hevder politiet at volden er halvert, mens fire av byene NRK har undersøkt melder om uendret voldsnivå.

De andre byene som oppgir å ha hatt en markant nedgang i antall voldstilfeller etter å ha stengt kranene tidligere, er Haugesund, Stavanger, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Fredrikstad, Moss, Horten og Gjøvik.

– Det er fantastisk at politikere kan gjøre noe som er gratis, nemlig å foreslå innskrenkninger, og samtidig bidra til at folk får bedre liv, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Frp kritisk

Fremskrittspartiets Per Sandberg mener NRKs tall ikke gir grunnlag for å slå fast at en strengere skjenkepolitikk fører til mindre vold.

– Jeg kan vise til 50 kommuner som har utvidet skjenketidene og fått redusert vold, og jeg registrerer også at politiet er uenig avhengig av hvilken by man tilhører, sier Sandberg.

Blant partiene på Stortinget er det bare Senterpartiet og Kristelig Folkeparti som har programfestet at utesteder må stenge kranene klokken 2, og ikke klokken 3 som i dag.