Hopp til innhold

Full politisk strid om skjenketider

Høyre maner til omkamp om tidligere skjenkestopp på utestedene i Kristiansand. Fra Arbeiderparti-leiren beskyldes både Høyre og FrP for å ikke forstå seg på alkohol- og skjenkepolitikk.

Øl

I Kristiansand kan du i dag ikke få kjøpt alkohol på utestedene etter klokken 2 på natta. Etter høstens valg skal skjenkepolitikken revideres på nytt, og det tegner til å bli en heftig debatt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Fra 2008 har utestedene i Kristiansand måttet stenge kranene klokken 2 i stedet for 3.

Peter Gitmark

Peter Gitmark (H) mener tappekranene må få tappe øl til klokken 3. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK
Tor Utsogn

FrPs Tor Sigbjørn Utsogn mener politiets påstander om mindre vold med kortere skjenketid ikke har rot i virkeligheten. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Kari Henriksen

Kari Henriksen, Arbeiderpartiet, står front mot front mot Høyres og FrP i skjenkesaken. (Arkivfoto)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Høyre ordførerkandidat Arvid Grundekjøn og stortings-representant Peter Gitmark vil ha tilbake den gamle ordningen, melder Fædrelandsvennen.

Dette begrunnes mye med at partiet ikke mener reduserte skjenketider fører til mindre vold, slik politiet hevder det har gjort.

Partiet ønsker heller mer og synligere politi i kampen for å redusere gatavold.

– Reduserer ikke vold

– Det finnes ikke belegg, med internasjonale studier, som viser at volden går ned når skjenketidene reduseres. Men det det viser entydig er at mer politi og synlig politi reduserer vold knyttet til alkoholservering, sier Høyres Peter Gitmark til NRK.no.

Han får støtte av Fremskrittspartiets gruppeleder i Kristiansand, Tor Sigbjørn Utsogn.

– Vi har ikke fått presentert noen tall over hodet som gir en direkte sammenkobling mellom tidligere skjenkestopp og nedgang i gatevold. Dette er naturlige svingninger som vi har sett over mange, mange år. Det er helt tydelig, når du leser politiloggen for de siste månedene, at gatevolden er markant selv om vi har skjenkestopp klokken 2, sier Utsogn.

Vil ha mer politi

– Det som er viktig å få med er at når det serveres på et serveringssted, så foregår det i ordnede former. Da er det sanksjoner man kan komme med mot overstadig berusede mennesker, sier Gitmark.

– Det er politiets innsats, antall uniformerte folk i gatene, som har en betydning. Og at utestedene håndhever reglementene strengt, med å holde overstadig berusede mennesker ute, istemmer Utsogn.

– En ekstremt viktig næring

Gitmark påpeker også utestedenes rolle som hjørnestein i næringslivet. Da skjenketidene ble innskrenket med en time i 2008, tapte bransjen betydelig omsetning, skriver Fædrelandsvennen.

– Serveringsnæringen er ekstremt viktig for byen. Det er den viktigste rekreasjonsnæringen for folk mellom 18 og 35. Samtidig er det svært mange ansatte i næringen og den vokser. Da må vi legge næringspolitikken til grunn og la næringen få vokse videre, og ikke minst ta folk som ønsker å være lengre ute enn de får i dag på alvor, argumenterer Gitmark.

– Snevert!

Aps Kari Henriksen mener Høyre og FrPs standpunkt har et for snevert utgangspunkt, og beskriver voldsargumentet som et blindspor i skjenkedebatten.

Hverken Høyre eller FrP har ifølge Henriksen fått med seg at alkohol- og skjenkepolitikk er en del av den totale sosialpolitikken.

– Skjenkedebatten handler om sosialpolitikk og den handler om hvordan en skal få ned det totale forbruket av alkohol - og det er det primære målet med skjenkepolitikken, sier stortingspolitikeren.

– Det som er viktig er at en diskuterer alkohol- og skjenkepolitikk i et bredt perspektiv som skal omfatte hensyn til barn, hensynet til vold, hensynet til folk som ønsker å drikke og næringslivet, sier Henriksen.

– Holder ikke med mer politi

– Det jeg synes Kristiansand kommune gjorde veldig bra da dette var oppe til debatt sist, var at det ble laget en bred alkoholpolitisk handlingsplan. Skjenkepolitikken var en del av dette. Det jeg registrerer nå er at Høyre er villig til å rive vekk hele grunnlaget for den planen ved å trekke ut enkeltelementer, mener Henriksen.

Hun mener det blir for enkelt å be om økt bruk av politi.

– Det må helt andre virkemidler til for å løse de problemene som utvidet skjenketid medfører. Derfor så er det så viktig at en har et bredt perspektiv på dette politikkfeltet, og ikke løsriver og stykker det opp. Jeg håper ikke Høyre får flertall med å fragmentere den ruspolitiske handlingsplanen, tordner Henriksen.

– Ikke vi som misforstår

FrPs gruppeleder Tor Sigbjørn Utsogn mener derimot det er Henriksen som misforstår.

– Sosialpolitikken oppe i dette tror jeg ikke blir bedre ved å skjerpe inn på skjenketidene. Det er en misforståelse og en måte å tenke på som jeg ikke tror hjelper mennesker som sliter med alkohol noe som helst, sier Utsogn.

– Sosialpolitikken er selvfølgelig veldig viktig. Men det er nok sånn at de som er på skråplanet får tak i alkohol uansett, bare gjennom mer ukontrollerte former hvis man ikke kan nyte det på utestedene til den tiden man vil, mener Utsogn.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %