Mer voksen Jonas Alaska

For første gang har Jonas Alaska produsert sitt eget album. Og musikeren fra Åmli føler han har laget ei voksenplate med personlige tekster.

Jonas Alaska fra Åmli forteller om ny plate.

Det er to og et halvt år siden forrige gang Jonas Alaska ga ut plate. I mellomtiden har han vært med på å starte plateselskap i Oslo og han har begynt som produsent.

– Nå følte jeg at jeg hadde så mye erfaring at jeg kunne produsere min egen plate, forteller Jonas Alaska.

Han har likevel alltid hatt en klar idé om hvordan platene hans skal høres ut. – Hver plate handler om å komme litt nærmere den fasiten, forklarer han.

Jonas Alaska har for første gang produsert sitt eget album.

Bli med Jonas Alaska på fisketur der han snakker om den nye plata si.

Lite pynt

– Jeg er veldig glad i musikk som består av trommer, bass, gitar og vokal. Jeg liker å være litt streng og ville ha minst mulig «pynt» på plata, forklarer produsent og artist Alaska.

Han berømmer sin bror Thomas for trommelyden på innspillingen.

Det er på reise og i bevegelse sangene til Jonas Alaska blir til. Mange av låtene blir gjort ferdig når han sitter i stua til foreldrene.

– Det betyr mye for meg, både som låtskriver og person å være hjemme på Sørlandet, understreker Jonas.

Jonas Alaska
Foto: Janne Aateigen / NRK

Glad i Sørlandet

Han er evig glad i hjembygda Åmli, og siden foreldrene flyttet til Arendal for noen år siden har innlandsgutten fått stor sans for sjøen og for å fiske i sjøen.

– Jeg koser meg veldig med å bo i Oslo også, legger han til, men jeg er jo fra Sørlandet.

Jonas Alaska forklarer at mens hans forrige plate «Younger» hadde et tenåringsfokus, handler «Fear is a demon» om overgangen fra å være ung og aktiv på byen til å gå inn i noe mer etablert.

– Tekstene handler om den forvirringen jeg føler mange på min alder går gjennom, forklarer 29-åringen og legger til at det også handler om familien, kjæresten og vennene hans.

På spørsmål om hvor mye vi lærer om Jonas Alaska på denne plata er svaret:

– Veldig mye, kanskje litt for mye, uten at jeg vil gå nærmere inn på det, smiler han.

Sterke låter

Anmelder Øyvind Nyvoll sier at med plata «Fear is a demon» innfrir Jonas Alaska nok en gang,

– Han serverer sterke låter med tekster som besnærer og vekker. Arrangementene er snedige og lydbildet er komplekst og fengende, mener Nyvoll.

– Stemmen og referansene til Dylan, glam og flere gamle helter er fremdeles til stede. Det veksler mellom det nære, skakke og det mer storslåtte, hevder anmelderen.

– Selv om mye minner om tidligere utgivelser, utvikler Alaska seg stadig som komponist og utøver. Personlig takker jeg spesielt for hans flotte gest til David Bowie i «Diamond in the shadow».

.–Takk for maten!, sier Øyvind Nyvoll og mener albumet holder til en sterk nier.

POENGSUM 9 av 10.

Jonas Alaska sitt fjerde album.

Hør Øyvind Nyvoll anmelde Jonas Alaska sin nye plate.