Mener Froland kan klare seg selv

Froland kommune vurderer nå å bryte samarbeidet med andre kommuner på flere områder.

Sigmund Pedersen

Ordfører Sigmund Pedersen vil holde på arbeidsplasser og makt i Froland.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Før helga gikk ordfører Sigmund Pedersen ut og ville trekke seg fra Østre Agder Brannvesen, fordi brannstasjonen i kommunen kan bli lagt ned.

Nå vil Froland se om de kan klare seg alene også på andre områder, sier Pedersen.

– Vi er en kommune som egentlig skal kunne klare de fleste oppgavene på egen hånd. Det er litt viktig for oss å ha arbeidsplassene i egen kommune for å styrke vår kommune. Vi er rigget veldig greit for å få takle de fleste oppgaver tror jeg, sier Pedersen.

Skal ha en gjennomgang

Utspillet om å legge ned brannstasjonen i Froland og flytte mannskapene til den nye brannstasjonen som bygges på Stoa i Arendal, har vakt sterke reaksjoner i kommunen som har truet med å bryte brannsamarbeidet i Østre Agder.

Men også andre typer samarbeid som renovasjon, skogbruk, skole og helse, bør gjennomgås mener ordføreren. Også fordi kommunen har mistet reell innflytelse, blant annet til bystyret i Arendal, mener Pedersen.

– Det synes i alle fall jeg, at vi skal være påpasselige med at vi ikke mister grepet i Froland.

Tror Froland vil tape

Rådmann Harald Danielsen i Arendal sier ingenting endelig er avgjort rundt brannstasjonen i Froland, og han tror kommunen vil tape på å bryte på brann og andre samarbeidsområder.

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen i Arendal mener både Froland og Arendal vil tape på at Froland bryter samarbeidet.

Foto: Espen Bierud/NRK

– Ja, det vil jeg jo beklage. Samarbeid gjør jo at vi har dialog med Froland i ulike sammenhenger og der jobber det mange dyktige mennesker og er et oppegående politisk system. Gjennom de kontaktpunktene man har tilfører alle noe, og sånn sett blir alle fattigere ved at Froland går ut.

– Men du mener Froland vinner på et samarbeid?

– Jeg tror det vil være vanskelig å finne ut noe annet. Jeg kan ikke skjønne det, sier Danielsen.