For mange har hun blitt selve symbolet på nordmenns kjærlighet til indisk mat. Både ansiktet og navnet til Sarita Sehjpal er klistret på sause- og krydderblandinger i butikkhyller over hele landet.
I dag er suksessen et faktum, men for Sehjpal startet det hele med å vaske trapper i Oslo som 11-åring. Fortsatt husker hun sin fars ord klart og tydelig:
– «Sarita, vet du hva. Alt arbeid er ærlig arbeid. Vær ærlig og jobb hardt, så vil disse trappene føre deg til toppen». Det mantraet har jeg holdt på til i dag, forteller Sehjpal.
Da Sarita og familien kom til Norge, var hun fem år og kom rett fra fjellandskapet i Shimla i Nord-India. Arven fra hjemlandet har vært viktig.
Slik kjenner vi henne best. Bak grytene i diverse matprogrammer på TV.
Foto: NRK– Det er vel noe indisk over en slik arbeidsmoral, men samtidig må vi ikke glemme at det var mer av den slags i Norge også i gamle dager. Det prøver jeg å utfordre mine barn på, forteller Sehjpal.
Restaurant-karrieren startet i oppvasken
Utallige matprogrammer og oppskrifter fra Sarita har de siste årene bidratt til å senke nordmenns terskel for å lage indisk mat hjemme.
Også for Sarita Sehjpal har den terkselen vært høy for noen år siden.
Da foreldrene startet restauant i Kristiansand, måtte også datteren i huset lære seg kokekunsten på den praktiske måten.
Sarita Sehjpal lever av indisk mat, men elsker norske kjøttkaker.
Foto: Per Kåre Sandbakk / NRK– Det første jeg gjorde i restauranten, var å gi fri til han i oppvasken. Jeg kunne absolutt ingenting om restaurantdrift.
Den dag i dag tar hun fortsatt et tak i oppvasken dersom det trengs, i tillegg til å servere eller rydde tallerkener.
– Alt jeg har oppnådd, har vært basert på drømmer mer enn utdannelse og kompetanse. Jeg har virkelig gått livets skole.
Ungene liker ikke indisk
Sarita har mer enn én gang blitt kalt brobygger mellom øst og vest, og for familien har det å bli integrert handlet om å tilpasse seg samfunnet man skal leve i. Derfor har det ikke vært noe forbud hjemme mot å delta i for eksempel aktiviteter på bedehus.
Sarita i sitt rette element, på familierestauranten i Markens gate i Kristiansand.
Foto: Nyhetsspiller– Om det er kirke, bedehus eller tempel, så er alt Guds hus for meg. Jeg tror at alt som har skjedd meg har vært tilfeldigheter, men for meg er også et annet ord for tilfeldighet Gud.
Fusjonen mellom øst og vest har også satt sitt preg på familielivet. Når fredagskvelden kommer og den gode maten skal på bordet, er ønskene ofte motstridige.
– Ungene mine er ikke glad i indisk mat, mens mannen min må ha det. Men en norsk favoritt er kjøttkaker, avslutter dronningen av Tikka Masala.