Hopp til innhold

– Ville gjerne hatt mer debatt

Amalie Nilssen markerer seg med meninger langt utenfor teaterverdenen. Hun må si fra når hun mener samfunnet går feil vei.

Teatersjefen på Kilden Teater- og Konserthus Amailie Nilssen intervjues av Knut Knudsen Eigeland i NRK-programmet Tett på.

SE INTERVJUET MED TEATERSJEF AMALIE NILSSEN I NRK-PROGRAMMET TETT PÅ. FOTO: HÅKON ELIASSEN/NRK

– Jeg synes jo vi er i ferd med å gjøre det nå, sier teatersjef Amalie Nilssen ved Agder Teater.

– Vi er født inn i fredstid. Og så føler jeg vi er så nær ved å «fucke det» skikkelig opp, sier Nilssen før hun ler av sitt eget ordvalg.

Men det tar ikke lang tid før hun er alvorlig igjen, selv om smilet aldri er langt unna.

Ville hatt mer debatt

I høst vakte det oppmerksomhet da hun brukte tid på å sette seg inn i høyreekstreme tanker til forestillingen «Anne Franks søsken».

– Forestillingen starte en debatt, men jeg skulle veldig gjerne sett debatten fortsette, sier hun.

– Det er så veldig behagelig med følelsen av at mange er enige med oss. Jeg tror vi alle må være bevisste på at vi diskuterer mer med dem vi er uenige med enn dem vi er enige med. Og der følte jeg vi satte i gang noe som var viktig, men dette skulle jeg ønske ble fulgt opp i mye større grad, sier Nilssen.

Amalie Nilssen

TEATER OM BARNS RETTIGHETER: Kildens teatersjef Amalie Nilssen planlegger forestilling om barn og deres rettigheter.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Tankene hadde en logikk for dem

Hun sitter igjen med erfaringer etter å ha lest hva høyreekstreme mener og tenker.

– Jeg har hatt en privilegert oppvekst og et enkelt liv. Det er lett å være uredd i møte med verden og flyktningstrømmen.

Nilsen mener det er en stor del av samfunnet vi ikke kommuniserer godt nok med, som har en frykt som er reell.

– Jeg sier ikke frykten er begrunnet, men den er reell for dem som føler på den, sier Nilssen.

– Det viktigste for meg med «Anne Franks søsken» var å utfordre alle oss som liksom har de riktige meningene og sier de rette tingene, men som ikke gjør mer eller mindre enn de som har de ikke fullt så stuerene meningene, sier hun.

Planlegger forestilling om barns rettigheter

Amalie Nilssen

Teatersjef Amalie Nilssen

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Teatersjefen har flere ideer hun har lyst til å utfordre publikum med. Hun ønsker å se på barns rettigheter ut fra et kunstnerisk perspektiv.

– Jeg tror det ville vært interessant å tenke seg hvordan Stortinget ville sett ut hvis barn hadde stemmerett og fikk være med og ta avgjørelser. Hvordan ville barnevernet sett ut? Hvor høy lærertetthet ville vi hatt? Jeg har veldig lyst til å se om noen avgjørelser kanskje hadde vært klokere, funderer hun.

– Jeg har begynt å sysle med noe som jeg håper publikum skal få lov til å oppleve etter hvert, forteller en litt hemmelighetsfull teatersjef.

Både flyktninger, og representanter fra innvandrerfiendtlige organisasjoner har bidratt til forestillingen "Anne Franks søsken" som har premiere onsdag på Kilden i Kristiansand. Det nyskrevne stykket kobles til dagens flyktningesituasjon og handler om frykt og steile fronter mellom mennesker.