Mann livstruende skadd etter flystyrt

En mann i 50-årene behandles for livstruende skader etter at et småfly ble meldt savnet i Skagerrak utenfor Mandal. To andre er lettere skadd.

Søk etter tre personer etter småflystyrt

TRE HENTET OPP: Hovedredningssentralen opplyser at søket startet 16.09. Det ble avsluttet 18.40. I mellomtiden hadde tre personer blitt hentet opp av sjøen. Redningsselskapet skriver på Twitter at de bidro med tre båter.

Foto: Redningsselskapet / Redningsselskapet

En 54 år gammel mann behandles for livstruende skader på Ullevål sykehus i Oslo, det opplyser sykehusets pressevakt sent lørdag kveld.

Han og to andre ble reddet opp av sjøen utenfor Mandal i Agder etter at et småfly ble meldt savnet.

På oppdrag for politiet

Småflyet var på oppdrag for Agder politidistrikt i forbindelse med søket etter en antatt omkommet person som falt over bord fra passasjerferjen Stavangerfjord utenfor Mandal natt til lørdag.

– Det er HRS som har koordinert søket som nå altså har resultert i at helikopter har funnet tre personer man antar har vært i flyet. Disse er nå transportert til sykehus, sier stabssjef Morten Sjustøl i Agder politidistrikt.

Kystvaktfartøyet KV «Nornen» og to Sea King-helikoptre, samt flere båter og fartøyer deltok i søket etter småflyet - et ett motors fly.

De tre skal ha blitt funnet 11 nautiske mil sør for Mandal. Redningsmannskapet opplyser til Fædrelandsvennen at de tre klamret seg til vrakdeler fra flyet da de ble funnet.

To av de skadde ble fraktet til sykehus i Kristiansand klokken 16, opplyser sykehuset på Twitter. De to er lettere skadd.

Hovedredningssentralen sier til NRK at man fikk melding om at flyet var savnet klokken 16.09, og det ble umiddelbart igangsatt leting.

Piper Cherokee

Det var et fly av denne typen, et ett-motors Piper Cherokee, som styrtet. Flyet på bildet har ikke noe med saken i gjøre.

Foto: Wikiepedia / Public Domain

Søket ble avsluttet to og en halv time senere, klokken 18.50. I mellomtiden hadde de tre som var savnet, blitt funnet.

– De flys til sykehus på land. Dette var et fly som var på oppdrag for politiet i Agder, sier Anders Bang Hansen ved Hovedredningssentralen (HRS) til NRK.

Uklart når ulykken skjedde

Flyvraket, av typen Piper 28 Cherokee, er ikke funnet, men HRS er sikre på at alle som var om bord er gjort rede for.

Pressetalsmann John Sjursø ved Hovedredningssentralen på Sola sier man ikke vet hvor lenge de tre personene har ligget i vannet.

– Vi vet ikke nøyaktig når de tre ble plukket opp, etter det som åpenbart har vært en flystyrt, sier Sjursø til NRK.

Ikke politiansatte

I en pressemelding skriver politiet at flyet som ble sendt utenfor Skagerak lørdag, var hjemmehørende på Sola i Rogaland og tilhørte Norsk Aeroklubb flytjenesten. NRK får opplyst at de tre som var om bord ikke var ansatt i politiet.

Stabssjef i Agder politidistrikt, Morten Sjustøl, sier man først henvendte seg til Kjevik Flyklubb i forbindelse med søket etter en person som hadde falt fra ferja Stavangerfjord natt til lørdag.

– Dette flyet som vi normalt bruker i denne type oppdrag var på service. Dermed fikk vi bistand fra et fly hjemmehørende på Sola, sier Sjustøl.

– Vi vil nå etterforske saken og samarbeide med Statens Havarikommisjon for å finne årsaken til hendelsen, sier Sjustøl, og legger til at de pårørende er informert.

Søkte hele natten – måtte ut igjen

En av dem som deltok i nattens søk etter en antatt omkommet mann, er Frode Johansen, skipsfører på redningsskøyta «Bill».

Frode Johansen, skipsfører på redningsskøyta Bill

Frode Johansen, skipsfører på redningsskøyta Bill.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Søket begynte i går kveld, rundt klokken halv ett. Da gikk hele natten, fordi det var mye sjø og vind. Det var tøffe forhold for oss, sier Johansen.

Han forteller at mannskapet kom tilbake til land rundt klokken 7 i morges. Like etter klokken 16 kom altså meldingen om at småfly, som også hadde deltatt i søket, hadde styrtet.

– Vi fikk hvilt litt, så var det ut igjen, sier Johansen til NRK.

Han forteller at det var urolig hav under søket i natt, men at det har vært roligere lørdag formiddag.

Laster Twitter-innhold
Passasjerferge fra Fjordline

Passasjerferja «Stavangerfjord».

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Laster kart, vennligst vent...

De tre personene som ble hentet opp fra sjøen skal ha lett etter en mann som falt over bord fra ferja Stavangerfjord natt til lørdag. Mannen har trolig omkommet.