NRK Meny
Normal

Mann reddet opp av sjøen i dramatisk redningsaksjon

En mann som var ute i båt havnet søndag i sjøen på yttersida av Flekkerøy i Kristiansand. I et forferdelig vær falt også en av redningsmennene over bord.

Laster kart, vennligst vent...

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) fikk melding om at en person hadde falt i sjøen klokka 16.30 søndag. Det var folk på land som meldte ifra da de så at bølgene slo over båten og etterpå hørte rop om hjelp.

Redningsskøyta RS 155 «Bendt R. Rasmussen» var i området og kom raskt til stedet. De fant båten ved Lille Blåstholmen øy, men sleit med å få personen om bord på grunn av svært grov sjø og mye vind.

Brannbåten rykket også ut sammen med redningsskøyta, men måtte snu på grunn av for mye sjø.

Vanskelig farvann

Båtfører Terje Skaret skulle akkurat til å ta over vakttelefonen til «Bendt R. Rasmussen» da han fikk telefon om at båten måtte ut på redningsoppdrag.

– De hadde veldig kort responstid og fant mannen fort. Men det var mørkt og mye sjø og dette er et farvann med mye skjær, så det er ikke lett å manøvrere og navigere i dette farvannet, sier Skaret.

Redningsmannen falt i sjøen

Det var tre mann om bord på redningsskøyta og de fikk tak i mannen som lå i sjøen med ei stang med løkke på, som man bruker til å redde folk i sjøen. Men da den ene av mannskapet skulle flytte sikringskroken sin for å komme bedre til og få mannen opp av vannet, ble han selv dratt på sjøen av ei bølge.

I dårlig vær og mørke skulle nå to mann på redningsskøyta få opp to mann som lå i sjøen.

– Luftambulansen var i lufta, men de har ikke redningswire og kunne ikke gjøre noe. Sea King var på vei, men var ennå ikke kommet fram. Brannbåten måtte gi seg på grunn av været, så de var helt alene der ute. På en fantastisk måte klarte de å få begge mann om bord og komme seg inn til land, sier Skaret.

Han har vært så heldig som det går an å være når man havner i sjøen på denne tida på utsida av Flekkerøy, for å si det sånn.

Terje Skaret, frivillig på RS «Bendt R. Rasmussen»

Til sykehus

Begge mennene var nedkjølt og ble kjørt til sykehuset i Kristiansand for sjekk. De to andre av mannskapet har søndag kveld vært på debrif hos politiet.

Mannen som falt i sjøen var ute i en åpen skjærgårdsjeep. Denne måtte bare forlates på stedet og ligger søndag kveld fortsatt og driver i området.

Mannen hadde på seg en varmedress med flyteelementer, i tillegg til en flytevest. Skaret mener den gode bekledninga er det som har gjort at mannen har holdt seg i live i det kalde vannet.

– Det er ikke lenge man skal være i vannet med de temperaturene som er nå før man ikke klarer mer. De var heldigvis på rett sted til rett tid og klarte å redde livet til denne mannen.

– En bragd

Mannskapet på BR. Rasmussen er frivillige som jobber uten lønn. Etter redningsaksjonen høster de lovord fra mange hold for en heroisk innsats.

Ingrid Mæhre

Operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Politiet skriver på Twitter klokka 17.30 at mannskapet på redningsskøyta har gjort en fantastisk jobb. Og fulgte senere på kvelden opp med denne meldinga:

Laster Twitter-innhold

– Mannskapene på redningsskøyta har gjort en formidabel jobb og en utrolig innsats. Med fare for egen helse har de gjennomført denne aksjonen i dag, sier operasjonsleder Ingrid Mærhe i Agder politidistrikt.

– I slike situasjoner henter man noen ganger fram kapasiteter man kanskje ikke vet at man har. De har greid å holde holdet kaldt og gjort en utrolig bra jobb.

Også Hovedredningssentralen takker mannskapet for innsatsen:

Laster Twitter-innhold