NRK Meny
Normal

35-åring erkjenner drap på fostermoren

35-åringen som er siktet for å ha tatt livet av sin fostermor i Tvedestrand, erkjente drapet i avhør mandag kveld, men han har ikke tatt stilling til straffskyld, sier mannens advokat.

Drap Tvedestrand

Politiet sperret søndag kveld av området rundt huset i Tvedestrand der den 57 år gamle kvinnen ble funnet drept.

Foto: Boswarva, Ernest / Scanpix

Politiet opplyser til NRK at 35-åringen har tilstått drapet og erkjent straffskyld for handlingen.

Mannens forsvarer ønsker foreløpig ikke å kommentere spørsmålet om straffskyld.

– Han erkjenner de faktiske forholdene, altså å ha gjort noe. Men når det gjelder dette med straffskyld, så ønsker ikke jeg å kommentere det med tanke på bakgrunnshistorien han har med psykiske problemer.

Det sier 35-åringens forsvarer Stian Kristensen til NTB.

Slik som saken står nå ønsker ikke Kristensen å si noe særlig mer om saken.

– Påtalemyndigheten har varslet at de vil fremstille min klient for varetektsfengsling og Aust-Agder tingrett vil ta stilling til dette tirsdag formiddag, sier Kristensen til NRK tirsdag morgen.

Erkjente i avhør

Politiet avhørte mandag de to siktede etter drapet på den 57 år gamle kvinnen i Tvedestrand søndag.

Kvinnen ble trolig drept med stump vold, melder Fædrelandsvennen.

18-åringen fra Tvedestrands-distriktet som er siktet for medvirkning, har heller ikke tatt noen stilling til siktelsen. Politiet mener begge var i leiligheten da drapet skjedde.

– 35-åringen som antas å være hovedmann har erkjent straffskyld i forhold til siktelsen.

Det sier politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til NRK tirsdag morgen.

– Hva har han forklart om selve drapet?

– Jeg kan ikke si noe om hva han konkret har fortalt, men han har gitt en grei forklaring om det som har skjedd, sier Søfteland.

– Hva vet dere om hvordan drapet ble utført?

– Politiet vet en del, men jeg kan ikke gå ut med detaljer om hvordan det har skjedd. Vi kan bekrefte at det er brukt en gjenstand og politiet har funnet en gjenstand som kan være forenlig med de skadene som avdøde har fått. Undersøkelser vil etter hvert vise om det var denne gjenstanden som ble brukt, sier Søfteland.

Søfteland sier 35-åringen vil bli begjært varetektsfengslet tirsdag og 18-åringen som er siktet for medvirkning vil bli begjært varetektsfengslet onsdag.

Begge til psykiatrisk vurdering

35-åringen som er siktet for drapet på sin fostermor, er ifølge VG tidligere dømt for tyveri, trusler og narkotikalovbrudd. Han skal ha slitt med store psykiske problemer siden oppveksten.

Det har ifølge VG ikke tidligere blitt konkludert med at mannen er strafferettslig utilregnelig.

Også 18-åringen skal ifølge forsvarer Ole Devold ha psykiske problemer.

– Vi har bedt om at han får legetilsyn slik at man kan få tatt en vurdering på om han bør få psykiatrisk behandling i stedet for varetektsfengsling. Han er nå i aller høyeste grad preget av hendelsen. Han har nylig fylt 18 år, så han er også relativt ung, sier Devold.

Det vil nå bli foretatt utredninger for å undersøke om begge kan straffes for forholdene de er siktet for, bekrefter politiadvokat Geir Magne Søfteland overfor NTB.

Brann

Saken startet som en melding til politiet klokka 19.34 søndag om et mindre branntilløp i et hus ved Holt Camping, om lag tre kilometer vest for Tvedestrand sentrum. Brannalarmen var blitt utløst i forbindelse med steking av bagetter.

Da politiet rykket ut fant de kvinnen død i leiligheten.

Motiv, eventuelt drapsvåpen og dødsårsak vil ikke politiet si noe om av hensyn til etterforskningen. De siktede ble ikke pågrepet på eller rundt åstedet.

Det er ifølge politijuristen ikke andre mistenkte enn de to pågrepne. Politiet mener de har dannet seg et godt bilde av hva som har skjedd, og hvorfor. Men de er foreløpig sparsomme med detaljer.

Politiet har sikret spor og bevis på åstedet. De har også sikret seg film fra overvåkingskameraene på campingplassen.