Dømt til tvungent psykisk helsevern

Mannen (35) som drepte fostermora si i Tvedestrand er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Bolig til drept kvinne i Tvedestrand

I denne boligen ble den 57 år gamle kvinnen slått i hjel av sin egen forstersønn og hans kamerat.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Drapet på den 57 år gamle kvinnen skjedde i Holt i Tvedestrand i fjor.

En 19-åring som var tiltalt for å ha medvirket til drapet er dømt til 15 års fengsel i Aust-Agder tingrett. Begge var tiltalt for overlagt drap.

Ba selv om å bli kjent utilregnelig

Den 35 år gamle fostersønnen har slitt med alvorlig psykisk sykdom og hevdet i retten at han var psykotisk under drapshandlingen. Rettspsykiaterne konkluderte med at 35-åringen er tilregnelig, men sa i retten at de kom til denne konklusjonen under sterk tvil.

Aust-Agder tingrett har nå kommet frem til at 35-åringen var psykotisk under drapet. Mannen kan dermed ikke dømmes til 16 års fengsel, slik aktor ba om.

35-åringen har selv sagt at han ønsket å bli idømt tvungent psykisk helsevern. Under sin forklaring i retten var han ikke i tvil om at han var psykotisk under drapshandlingen.

Ble ikke trodd av retten

57 år gamle Bjørg Kjær ble funnet drept i sitt hjem ved Holt Camping i Tvedestrand søndag 17. juli i fjor. Politiet fant kvinnen da de rykket ut til det de trodde var et branntilløp i boligen.

Obduksjonsrapporten viser at hun døde etter å ha blitt slått med jernstang og øks.

19-åringen innrømmer å ha vært til stede under drapet, men nektet straffskyld for overlagt drap. Han erkjente å ha slått 57-åringen med ei øks, men at det skjedde fordi han var redd for å bli angrepet av sin 35 år gamle kamerat.

19-åringen ble ikke trodd og er idømt 15 års ubetinget fengsel, som også var aktors påstand.