Må sette ut politibåten igjen etter tyveriraid

Etter mange båttyverier de siste dagene blir flere båthavner på Sørlandet daglig sjekket. Politiet har også sett seg nødt til å sette ut igjen politibåten.

Det har vært mange båttyverier på Sørlandet de siste to ukene. Politiet var egentlig ferdig med båtsesongen, men så seg nå nødt til å sjøsette politibåten igjen.

Se reportasje om mange båttyverier de siste dagene.

– Det ligger mange båter ute enda. Vi ser etter båter vi vet er stjålet og om de ligger her, sier politibetjent Bjarne Lindland til NRK.

Fem personer er til nå pågrepet for å ha stjålet båter i kristiansandsområdet de siste dagene.

– Etter sommerferien har båttyveriene tatt seg veldig opp, sier Lindland.

– Blir frustrert og forbanna

Varaordføreren i Søgne er en av dem som har fått båten sin stjålet.

Helge Andresen

Varaordføreren i Søgne, Helge Andresen, fortviler over de mange båttyveriene de siste ukene. Selv fikk han frastjålet båten sin forrige uke.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg blir fryktelig skuffet, frustrert og forbanna. Dette er andre gangen jeg får frastjålet båten min, sier Helge Andresen.

Søndag kveld ble varaordføreren i Søgne oppringt av en hytteeier i nabobukta til Prestebuka der han har båtplass.

Hytteeieren fortalte at hans 15 fots lange landstedsbåt lå ved deres brygge og at bensintanken hans var borte.

– Det viste seg at tyvene hadde brukt min bensintank til å stjele hytteeieren sin båt. Det er jo en litt merkelig historie, sier Andresen.

Høyrepolitikeren kjenner mange som har fått frastjålet båten sin den siste tiden og mener situasjonen begynner å bli uholdbar.

– Nå må vi få skikkelig overvåkningsutstyr i båthavnene og politiet må kjøre nedom havnene. Dette begynner jo å bli helt forferdelig, sier Andresen.

Politibåt på Sørlandet

Politibåten er på vannet igjen på Sørlandet.

Foto: Siv Kristin Sællmann/NRK

– Store verdier på avveie

De siste ukene har det vært en serie båttyverier mellom Søgne og Lillesand. Senest mandag kveld ble en mann (30) og en kvinne (20) pågrepet i en båthavn i Søgne med en stjålet båt. Begge er kjent av politiet fra tidligere.

John Tomas Homme

Etterforskningsleder John Tomas Homme sier politiet er nedsyltet i arbeid knyttet til båttyverier i skjærgården.

Foto: THOMAS GRØNVOLD

Tidligere på mandag ble en 31-åring fengslet og siktet for flere båttyverier i sommer.

Mannen skal stå bak en rekke båttyverier de siste årene. I forrige uke ble to menn pågrepet i Kristiansand og senere varetektsfengslet siktet for båttyverier.

– Vi har hatt 25–30 meldinger om kriminalitet i skjærgården mellom Søgne og Lillesand de siste 14 dagene, og et titalls av disse dreier seg om båttyverier. Det er snakk om store verdier med båter i hundretusenkronersklassen, sier etterforskningsleder John Tomas Homme.

– Mistenker dere at dette er organisert?

– Nei, dette er kjente vinningskriminelle fra regionen. Det virker mer som om de plutselig har fått lyst på en båttur, sier Homme.