NRK Meny
Normal

Må gå på grunn av spiralnekt – får massiv støtte

Fastlege Ann-Margret Haaland i Åseral må slutte i jobben fordi hun nekter å sette inn spiral og gi resept på angrepiller.

Lege Ann-Margret Haaland sa opp stillinga si 11. februar, fordi hun ikke lenger kan reservere seg mot å sette inn spiral eller skrive ut resept på angrepiller.

11. februar sa Ann-Margret Haaland opp stillinga si. Hun fikk ikke lov til å reservere seg mot å sette inn spiral og skrive ut resept på angrepiller.

– Jeg har tatt valget på grunn av min samvittighet, sier Haaland til NRK.no.

Statens helsetilsyn slo i januar fast at legenes reservasjonspraksis ikke har vært i tråd med regelverket og sendte egne brev til kommunene, der det heter at alle fastleger må innrette seg etter regelverket, og at det ikke er anledning til noen form for reservasjoner.

Dermed er Haaland tvunget til å slutte etter 22 år som fastlege i den lille bygda med cirka 900 innbyggere.

– Prinsipielt sett handler dette om liv og død for meg. Jeg bøyer meg for myndighetene.

– Men ligger det ikke noe i at kvinners rettigheter skal komme foran legens?

– Jo, det er nettopp derfor jeg bøyer meg for myndighetene, svarer Haaland som innrømmer at hun kommer til å savne pasientene sine.

Ber statsministeren gripe inn

Og nettopp pasientene vil det annerledes. Nå har to av dem, Rita Børtnes og Linn Charlotte Reigstad, opprettet en aksjonsgruppe for å beholde Haaland som fastlege.

Pasientene jobber nå intenst med å samle inn underskrifter som skal sendes til statsminister Erna Solberg i slutten av uka.

De mener Haalands reservasjon aldri har vært noe problem, ettersom en annen lege ved samme kontor har kunnet sette inn spiral på kvinner som ønsker det.

– Vi vil beholde den legen vi har. Vi føler det er alvorlig at hun blir tvunget bort fra jobben på grunn av dette, sier Rita Børtnes, som er en av initiativtakerne til aksjonen.

– Kanskje statsministeren kan komme med en ny løsning, der det kan gjøres unntak for leger som kan finne en annen lege til å sette inn spiral innen 24 timer, fortsetter Børtnes.

– Støtten varmer

Under den månedlige kompemiddagen, på Bedehuset til fredag, inviteres hele bygdefolket til å slå ring om fastlegen.

Haaland sier hun er rørt over støtten fra pasientene.

– Etter mange år i Åseral har jeg blitt veldig glad i pasientene mine og det varmer veldig at de engasjerer seg på denne måten.