Lillesand kommune ber eldre la rullatoren stå

Redusert brøytetilbud i Lillesand har ført til mye knall og fall og gjensnødde veier. Enkelte innbyggere fortviler, men kommunen mener den eldre garde bør roe ned rullatorbruken.

Kommuner vil redusere brøytestandarden

Brøytestanderen er senket, men ikke forventningene til innbyggerne i Lillesand kommune.

– Folk skal helst gå i lakksko på bare veier. Og de eldre! De vil ut – uansett, fortviler fagleder for teknisk drift i Lillesand kommune, Ben Uldal.

Han er oppgitt over folks høye forventninger til brøytingen, og mener de eldre bør skjønne at enkelte firehjulinger ikke er ment for isete veier og gjensnødde fortau.

– Etter bare noen timer vil de ut med rullatoren. De burde i hvert fall vente til neste dag. Minst, sier faglederen.

Ben Uldal

Fagleder for teknisk drift i Lillesand kommune, Ben Uldal, mener de godt kan kjøre på ressurser, men det er innbyggerne som blir sittende igjen med sluttregningen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Mer styr og mindre fornøyde folk

Flere sørlandskommuner vil redusere brøytestanderen, ifølge Agderposten.

Lillesand og Grimstad er blant dem som allerede har svingt sparekniven, og for Lillesand betyr dette at småveier må vente, mens hovedveiene blir prioritert.

Jan Olav Johnsen

Brøytebilsjåfør, Jan Olav Johnsen, syns det er gøy å rydde snø, men skjønner frustrasjonen blant folk.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Uldal opplyser til Agderposten at en time med søndagens snøvær koster 15.000 kroner, og at det er gjort grep i kommunen hvor blant annet enkelte roder har blitt gjort større. Resultatet er at det tar lengre tid for brøytemannskapet å rekke over alt.

– Vi får flere klager, mer styr og mindre fornøyde folk. Men det er jo en dårlig kommuneøkonomi som gjør det, sier brøytebilsjåfør, Jan Olav Johnsen.

På ratataen uten rullator

Gunnar Oftedal har verken lakksko eller rullator, men endte likevel på ratataen da han dristet seg utendørs for noen dager siden.

Gunnar Oftedal

Lillesandsmann Gunnar Oftedal er en av dem som har falt på de isete veien. Heldigvis er han flink til å ramle, ifølge seg selv, men han mener like fullt at kommunen bør ta hensyn til at det bor mange eldre i byen.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det gikk bra med meg, smiler han, og legger til:

– Men det er ikke alle som like gode til å falle som det jeg er.

Oftedal sikter til de mange eldre som bor i Lillesand, og antyder at kommunens prioriteringer kanskje bør justeres.

– Kommunen må ha et budsjett for de viktige tingene. Det er såpass mange eldre i denne byen at de bør ta hensyn til dem, sier Oftedal.