Toppidrettsgymnas skal gi flere lokale toppspillere

Til høsten kommer et toppidrettsgymnas for ungdom som vil satse på fotball i Kristiansand.

Publikum utanfor Sør Arena

Neste høst kan 90 elever fordype seg i fotball på Starts hjemmearena i Kristiansand.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

IK Start og Akademiet skal samarbeide om å tilby fotballinteressert ungdom plass på skolen.

Akademiet har fra før toppidrettsgymnas for svømming, håndball og utholdenhet, i tillegg til ei medielinje. Fra høsten 2017 har de satt av 90 plasser til et fotballakademi, som skal plasseres på Sør Arena og ha fokus på utvikling av toppspillere i fotball.

Toppidrettsgymnaset skal legge til rette for sportslig utvikling og solid videregående utdanning.

– Akademiet er gode på skole og vi er gode på fotball. Sammen tror jeg vi skal finne gode løsninger, sier administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal i Start.

Vil få flere lokale profiler

IK Start vil ha sportslig ansvar for skolens toppgruppe. Den skal trenes av Starts trenere og skal være del av klubbens toppsatsing.

Even Øgrey Brandsdal

Administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal i Start.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Vi har ei velfungerende utviklingsavdeling hos oss og det har i flere år kommet mange unge, talentfulle spillere som får spilletid og sentrale roller på vårt A-lag. Nå føler vi tida er moden for å ta noen ytterlige steg sammen med Akademiet, sier Brandsdal.

Han sier det ikke er noe tema om klubben tjener penger på å starte denne skolen. Det skal brukes store ressurser, men det som er viktig for Start er å få tak i talentene.

– Nå kan vi tilrettelegge best mulig for våre utøvere i en hektisk hverdagen der man skal spille toppfotball og samtidig gjennomføre viktig skolegang.

– Det vi tjener på dette er at vi får en enda større lokal profil på vårt A-lag og kan dyrke fram enda bedre talenter på sikt.

Daglig leder og sportssjef Johan Holte i Akademiet Kristiansand sier fotball har vært et strategisk mål for skolen lenge. Både han og Brandsdal mener skolen vil gi et løft for Agder og sier flere av toppklubbene i Norge har gode erfaringer med tilsvarende tilbud.

Også interessant for jentene

I toppgruppa som Start skal ha ansvar for er det bare plass til gutter.

– Vi driver jo med herrefotball og dette er for å utvikle de unge talentene som skal prege et A-lag i framtida, sier Brandsdal.

Men både jentene og de guttene som ikke kommer gjennom Starts nåløye, vil få god oppfølging og gode muligheter, ifølge Holte.

– Det er jo flere klubber både i Aust- og Vest-Agder som presterer høyt. Og med de trenerne vi har, vil vi kunne gi et godt tilbud som ikke står tilbake for noe. Vi ønsker gjerne å satse på jentefotball, det tror vi er veldig viktig for regionen, sier Holte.