Serverer risotto med gresshopper

Elevene på Tangen videregående skole i Kristiansand serverte frityrstekte sirisser til lunsj. Insekter kan bli mer vanlig fremover, tror lærer Kjetil Karlsen.

Sirisser

Det er 2. klasse på resturant og matfag-linja som i år har fått prøve seg på den eksotiske retten.

Skolen har kjøpt inn 2000 gresshopper som de har latt elevene tilberede og servere.

Kjetil Karlsen

Kjetil Karlsen tror insekter vil bli mer vanlig i det norske kostholdet fremover.

Foto: Marianne Furuberg

– Jeg har selv vokst opp i Afrika så jeg er vant med å spise litt andre ting. Jeg tenker at elevene må få smakt noe utenom det vanlige, forteller Kjetil Karlsen, lærer på Tangen videregående skole.

Karlsen forteller at sirisser er både proteinrikt og næringsrikt. Han tror nok det kan være litt uvant med beina, hodet og vingene, men understreker at det smaker veldig godt.

– Jeg tror det kommer på menyen etter hvert, også i Norge, sier Karlsen.

Bruks- og miljøvennlig mat

Læreren forteller at miljøvennlig mat er mye av drivkraften til at han ønsker å bruke sirisser i kosten. Han har selv vært inne på tanken å avle egne sirisser for matproduksjon.

– Hvis man tørker det og maler det opp til mel så er det veldig gode råvarer som man kan tilsette i kjøttkaker, i pølser og nesten hva som helst. Da får maten tilsatt litt ekstra næring, samtidig som det er veldig miljøvennlig, sier han.

Cecilie Aaslie Hansen (17) har vært med på å lage lunsjen. Hun forteller at det har vært greit å arbeide med den uvanlige råvaren.

– Hvis du har en arbeidsplan så går det som det skal, sier Hansen.

Viktig med respekt

Blant de besøkende var også Dairo Betancur. Han understreker viktigheten av å vise respekt for maten og menneskene som står bak.

Dairo Betancur

Maten falt i smak hos Dairo Betancur.

Foto: Marianne Furuberg

– Du kan ikke si æsj til maten uten å ha smakt. Da viser du ikke respekt til de som har laget maten. Du kan si du ikke liker det etter å ha smakt, men gjør det på en respektfull måte, mener Betancur.

Han jobber selv med servering på hotell, og ser derfor ofte at mennesker kaster mye mat. Dette synes han er en dårlig vane, og mener vi burde sette mer pris på maten.

Betancur understreker at mennesker som sulter spiser det de har tilgang på.

Suksess

– Vi hadde 1000 gresshopper ute på bordet når vi serverte i lunsjen og omtrent alt er spist. Så da tipper jeg en 300 elever har smakt, og det er veldig bra, sier Karlsen.

Han forteller at det vil kommer flere innslag av gresshopper i maten også fremover.

– Nå har vi 1000 gresshopper igjen, og de skal vi bruke til å krydre lunsjen litt av og til. Vi kan for eksempel ha gresshoppe på pizza eller litt i salaten, avslutter Karlsen.