Hopp til innhold

Gjett hva som er i tacoen til Ida (24)

– Det smaker som en liten og kjøttfull bit med popcorn, sier kokken.

asdas

SMAKSPRØVE: – Det her var jo supergodt, sier Ida Torkjellsdatter Storehaug.

Foto: Susanne Sundal Clausen / NRK

Gresshopper

DELIKATESSE?: Gresshopper, eller sirisser, er hovedingrediensen i flere av rettene.

Foto: KIM KYUNG-HOON / Reuters

Salen på studentstedet Det Akademiske Kvarter i Bergen er stappfull. Mer enn hundre mennesker har møtt opp for å lære mer om insekter som næringskilde for mennesker.

– Det er viktig at vi begynner å spise mer insekter, mener entomolog og forsker Arnold Van Huis fra Nederland.

Kvarteret

FULLT HUS: – Det er viktig at vi begynner å spise mer insekter, sier entomolog og forsker Arnold Van Huis.

Foto: Susanne Sundal Clausen / NRK

Han har kommet til Bergen for å fortelle hvorfor insekter kommer til å være en viktig næringskilde i framtiden.

For det første er insekter en viktig kilde til jern, sink og protein, men den nederlandske forskeren har også et viktig miljøbudskap å komme med.

– Insekter skiller ut betydelig mindre mengder klimagasser enn storfe, og de krever mye mindre vann for å overleve, forteller han, og viser bilder av kyr som gjør fra seg, til salens store forlystelse.

Gourmetinsekter

Christopher Haatuft

KOKKEN: – Med alt dette krydderet så smaker jo sirissen som en liten og kjøttfull bit med popcorn, sier kokk Christopher Haatuft.

Foto: Susanne Sundal Clausen / NRK

På bakrommet står kokk Christopher Haatuft fra restauranten Lysverket og gjør klar godt over 150 smaksprøver bestående av potetlefse, eplesalsa, fisk og sirisser (gresshopper).

– Hvis Hardanger hadde vært i Mexico, hva hadde de servert da? Vi tenker at de ville servert en fisketaco. Og når vi da skal servere disse sirissene, så tenkte vi at det ville være en fin måte å gjøre det på, forteller han, i det han drysser noen sirisser over de mange små munnfullene på brettet.

Han forteller også om egne opplevelser fra Mexico der det er helt vanlig å spise taco med sirisser.

Hvis Hardanger hadde vært i Mexico, hva hadde de servert da?

Kokk Christopher Haatuft

– Det var jo supergodt!

To folk

FIKK BEIN Å GÅ PÅ: De fremmøtte på studentstedet Kvarteret forsynte seg av gresshoppetacoene under arrangementet til Studentersamfunnet i Bergen.

Foto: Susanne Sundal Clausen / NRK

En av de mange som hadde møtt opp for å få smake mesterkokkens litt spesielle fiske- og gresshoppetaco var Ida Torkjellsdatter Storehaug (24).

Hun hadde smakt gresshopper en gang før, på ferie i Bangkok.

– Jeg tror kanskje jeg må dandere sirissene litt oppå her, sånn at jeg får en i hver bit, sier Storehaug og tar en munnfull gresshoppetaco.

– Det her var jo supergodt!

Vestlig «ekkeltstempel»

Den nederlandske entomologen sier at en av grunnene til at vi ikke spiser mer insekter i vesten er at de har fått et slags «ekkeltstempel».

I tillegg mener han at folk i vesten ser på insekter som et underlegent vesen, og at det er en av grunnene til at det sjeldent står på menyen her i Norge.

– Man sier jo at man blir hva man spiser, og da tenker man gjerne at man ikke vil være et insekt, sier han.

Kokken Christopher Haatuft sier at dersom det gikk an å få tak i skikkelige insekter her i Norge, kunne han gjerne tenke seg å sette det på menyen.

– Med alt dette krydderet så smaker jo sirissen som en liten og kjøttfull bit med popcorn, sier han.

Man sier jo at man blir hva man spiser.

Entomolog Anton Van Huis

Spiser insekter en gang i uken

Arnold Van Huis har spist insekter i mange ulike farger og fasonger, og han og familien spiser insekter til middag minst en gang i uken.

Men han nøyer seg ikke med å hente frem fluesmekkeren for å få seg et herremåltid.

– Det er ikke bare til å samle sammen fluene man har i stuen sin. Man må få tak i en produsent man kan kjøpe insekter hos. Og dersom man tilbereder dem riktig, kan de være veldig gode, sier entomologen.