NRK Meny
Normal

Kvindøl med musikk fra hjertet

Da det gikk opp for Dan Kristoffersen at det var fem år siden han debuterte som plateartist, ble han inspirert til å å gå i studio igjen. Med plata «Velkommen» ønsker musikeren fra Kvinesdal publikum inn i sitt tekst- og musikkunivers.

Dan Kristoffersen

Dan Kristoffersen er etter fem års pause igjen ute med nytt album.

Foto: Marius Thuen Johnsen

– Jeg må presisere at jeg kommer fra Kvinesdal, sier Dan Kristoffersen.

For det er ikke lett å høre på Dan at Kvinesdal er hjembygda hans. Han forklarer at familien flyttet bort fra bygda noen år i oppveksten. Dermed endte han med en østlandsk dialekt med skarre-r.

– Jeg har altså ikke mistet dialekten min fra Kvinesdal, jeg har faktisk aldri hatt den, forklarer han.

Høyt oppe

Kvindølen har bosatt seg i Bærum. Han har jobbet aktivt som musiker i mange år med forskjellige spillejobber og konserter. For fem år siden debuterte han med plata «It’s cold tonight» og avisen Vårt Land plasserte den på 2. plass i sin kåring av årets 20 beste norske album.

– Det var jeg veldig godt fornøyd med, sier Kristoffersen.

Dan Kristoffersen

Dan Kristoffersen kaller seg en ekte kvindøl.

Foto: Marius Thuen Johnsen

På debutplata var tekstene på engelsk. Denne gangen skriver han på norsk. 31-åringen sier han tror det har sammenheng med at han har blitt voksen. Han utdyper:

– Norsk er jo det språket jeg behersker, og ting kommer nærmere når du synger på norsk.

Men han legger til at det er både skummelt og mer krevende å skrive morsmålet.

– Det blir så nært og gjennomsiktig, men det er jo det språket jeg behersker best, sier han.

Kristen tro viktig

– Når jeg lager låter sitter jeg med kassegitaren og ser hva som popper opp i hodet, forklarer Kristoffersen, og legger til:

– For meg er låtskriving veldig intuitivt både når det gjelder musikk og tekster. Slik er det med stemmebruken min også. Jeg varierer stemmebruken for å understreke teksten.

Kristoffersen håper han gjennom tekstene kan gi publikum noe.

– Jeg pleier å si at det er enkelt å lage en sang, men at det er fryktelig vanskelig å lage en god en. Tekstene på albumet har sammenheng med min kristne tro og som vanlig har jeg skrevet fra hjertet, sier han.

Hemmelig sang til sin kjære

Dan Kristoffersen beskriver plata som et alternativt folkrock-album med et tekstunivers preget av tro, av lengsel etter å bli sett og av kjærlighet.

En av sangene er skrevet til hans kjære Victoria.

– Jeg skrev sangen til henne i all hemmelighet. Og Victoria ble både satt ut og veldig glad da hun fikk høre den, smiler musikeren fra Kvinesdal.

Onsdag ettermiddag tropper Dan Kristoffersen opp på SørlandsScenen og deler musikk fra plata »Velkommen» med P1-lytterne. Dagen etter sitter anmelder Øyvind Nyvoll klar for å dele ut poeng på anmelderskalaen fra en til ti, til musikeren fra Kvinesdal. Begge dager mellom klokken 16.30 og 17.00.

Platecover

Platecoveret er grafisk designet av Klaus Arne Kuhr.