Serverte alkohol til mindreårige: – Kan bety kroken på døra for puben

– Dersom vi må stenge alkoholserveringen i fire uker, kan det bety kroken på døra for byens eneste bydelspub. Det sier innehaver av Londskråga pub i Kristiansand, Per Sandø til NRK.

Londskråga pub

Det kan bli kroken på døra for Londskråga pub dersom Sivilombudsmannen ikke omgjør Fylkesmannens vedtak om inndragning av skjenkebevilling i fire uker.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Sandø er svært skuffet over at Fylkesmannen i Vest-Agder stadfester kommunens vedtak om at Londskråga pub må stenge ølkranene i fire uker etter å ha servert alkohol til mindreårige.

Da politiet gjennomførte en kontroll i april, fikk puben også en bot på 20 000 kroner, og både Sandø og advokat Kjell Ola Berg i NHO Reiseliv mener at en inndragning av skjenkebevillingen vil bety at puben blir straffet to ganger.

Streng straff

– Fire uker uten ølservering er en streng straff for en så liten feil, sier innehaver av Londskråga pub, Per Sandø.

Han erkjenner at loven ble brutt, men sier at hendelsen skjedde i en oppstartfase.

Per Sandø

Innehaver Per Sandø er skuffet over at Fylkesmannen ga kommunen medhold i at Londskråga pub får inndradd skjenkebevillingen i fire uker. Saken bringes nå inn for Sivilombudsmannen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi vil nå bringe saken inn for Sivilombudsmannen. Det er synd hvis dette skal sette en stopper for den eneste bydelspuben.

– Hvordan går puben økonomisk?

– Det sviver rundt. Men hvis vi mister bevillingen i fire uker, kan det være kroken på døra, sier Sandø.

NHO Reiseliv klaget saken inn til Fylkesmannen, fordi de mener at puben har fått dobbel straff, men har altså fått avslag på klagen.

Ikke dobbelt straff

Fylkesmannen slår fast at Kristiansand kommune hadde rett til å inndra pubens skjenkebevilling i fire uker selv om politiet allerede hadde ilagt Londskråga pub en bot på 20 000 kroner.

NHO mener dette er en dobbeltstraff som ikke er lovlig i forhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, men det avviser Fylkesmannen.

Fylkesmannen er altså ikke enig i at inndragning av skjenkebevilling kan anses som straff i juridisk forstand.

– Sivilombudsmannen har slått fast at administrativ inndragning av skjenkebevilling ikke skal anses som straff i forhold til Den europeiske menneskerettskonvensjonen, skriver Fylkesmannen i sin begrunnelse.

I brevet vises det til at både domstolene og Sivilombudsmannen har kommet til at inndragning av skjenkebevilling ikke er å anse som straff ifølge Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Men NHO Reiseliv mener at både Fylkesmannen og Kristiansand kommune tar feil, og bringer nå saken inn for Sivilombudsmannen.

Elevine

Londskråga pub i bydelen Lund i Kristiansand.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK