NRK Meny
Normal

Kristiansand får nasjonalt alarmsenter

Trygghetsalarmer blir digitale fra 2016. Landets kommuner får tilbud om oppfølging og mulighet for en digital mottaker av alarmene som vil gå direkte til Kristiansand.

Alarmsentralen til SOS international

Slik ser alarmsentralen til SOS internasjonal. Et liknende trygghetssenter vil også etableres i Kristiansand.

Foto: Nadir Alam / NRK

Fra og med 2016 får alle kommuner i landet tilbud om å koble seg opp til en responssentertjeneste, som skal drives fra Kristiansand, skriver Helsedirektoratet på sine hjemmesider.

Det er valgfritt blant landets kommuner om de vil ta i bruk tjenesten. Responssenteret er den tjenesten som tar imot og besvarer meldinger fra digitale trygghetsalarmer. De fleste anrop skal håndteres av senteret.

To ulike løsninger

Overgangen fra analoge til digitale alarmer krever at kommunene må skifte ut teknisk utstyr i responssentrene, ifølge Helsedirektoratet.

Trygghetsalarm

Slik kan en trygghetsalarm se ut.

Foto: Ingvild Baloran Liadal / NRK

Kommunene får to mulige løsninger de kan velge å ta i bruk.

I den første løsningen går alarmen til responssenteret i Kristiansand der senteret både tar imot og følger opp trygghetsalarmer. Deretter vil senteret gi melding til de i den aktuelle kommunen som skal rykke ut til brukeren.

I en annen løsning kan kommunen velge at alarmen kun går via senteret i Kristiansand, for deretter å ende opp i kommunen som selv følger opp alarmen.