NRK Meny
Normal

Vil fjerne moms på vaksiner

Private klinikker mener de taper store summer på at kommunale vaksinasjonskontor tilbyr billige reisevaksiner. Nå vil helse- og sosialdirektøren i Kristiansand jobbe for å fjerne momsen på alle vaksiner.

Video def564e6-7a70-4c36-8cea-9c9bc4c5899c.jpg

SE VIDEO: Helse- og sosialdirektøren i Kristiansand ønsker å få fjernet momsen på alle vaksiner, slik at offentlige og private får like konkurranseforhold.

Den private vaksinasjonsklinikken Sørover kritiserer Kristiansand kommunes tilbud om vaksinering av folk som skal til utlandet.

Sørover mener kommunen kan operere med lavere priser for vaksinene i markedet, fordi de får momsrefusjon som helseinstitusjon.

Holgeir Skjeie

Eier av Sørover, Holgeir Skjeie, sier den private vaksinasjonsklinikken taper flere hundre tusen kroner på at kommunen tilbyr billige reisevaksiner.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Tor Ole Holbek

Revisjonssjef Tor Ole Holbek ber Kristiansand kommune se på vaksineprisene sine, i de tilfeller hvor de konkurrerer med private.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Eier av Sørover, Holgeir Skjeie, sier den private vaksinasjonsklinikken mister mange kunder på grunn av dette.

– Vaksinasjonskontoret er så mye billigere at folk velger å gå der av den grunn. Vi taper hundre tusener av kroner hvert år av den grunn. Vi mister kunder fordi vi ikke klarer å konkurrere på pris, sier Skjeie.

– En luksustjeneste

Sørover mener kommunen bør bruke skattepengene på kommunale oppgaver, og ikke på vaksinering av reiseglade sørlendinger.

– Man oppfatter det som å være en luksustjeneste, som det ikke er en offentlig oppgave å dekke, sier Skjeie.

Saken dreier seg ikke om lovpålagte vaksiner som for eksempel skolevaksiner, men om ikke-lovpålagte vaksiner, som man tar før utenlandsreiser.

Sørover sier kommunens lave priser på de aktuelle vaksinene presser dem ut av markedet. Nå har Kristiansand revisjonsdistrikt sett på saken.

Ber kommunen ta grep

– Vi ber kommunen om å gå inn og ta en konkret fordelingsnøkkel i de tilfellene de leverer tjenester som ikke er lovpålagte, og hvor man er i konkurranse med andre. Vi ser at det er andre private aktører på markedet, så vi mener at man er i konkurranse når man setter en ordinær reisevaksine, sier revisjonssjef Tor Ole Holbek.

Lars Dahlen

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen vil løfte vaksinesaken så det blir like vilkår nasjonalt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Sørover vil ha et rettferdig marked og vil ha fjernet kommunes momsrefusjon. Nå vil helse- og sosialdirektøren i Kristiansand kommune ha fjernet momsen på alle vaksiner, slik at det blir like vilkår for både private og offentlige.

– Jeg synes man skal legge til rette for like konkurransevilkår og da er det med moms et sentralt spørsmål. Vi forholder oss nå til revisjonens merknader, men samtidig ønsker vi å løfte saken, så det blir like vilkår nasjonalt, sier Lars Dahlen.