Sørlandets dikter får egen park

Han har fått æren av å gi landsdelen sitt navn. Nå får Vilhelm Krag en helt spesiell oppmerksomhet i fødebyen

Ønsker egen Krag-park

KRAG-ENTUSIAST: – Vi ser for oss en opprusting av området og en liten scene for fremføring av Krag-tekster, sier Normann Liene i Krag-selskapet.

Foto: Svein Johnsen

– Han er opphavsmann til begrepet «Sørlandet». Likevel er ikke en eneste gatestump, ikke en eneste park oppkalt etter ham. Absolutt ingenting! sier Normann Liene i Vilhelm Krag-selskapet.

Men 82 år etter sin død skal dikteren, prosaforfatteren, journalisten og teatermannen endelig få sin posisjon befestet i hjembyen.

Parkvesenet i Kristiansand vil sammen med Krag-selskapet legge frem planer om en egen Vilhelm Krag-park ved Strandpromenaden i sentrum.

Tanken er å etablere parken i nærheten av huset der forfatteren vokste opp i Østre Strandgate. I dag er det aktuelle området en navnløs liten park like ved Christiansholm båthavn, på folkemunne kalt Langfeldts almenning.

Vilhelms lekeplass

– Det var her Krag-brødrene hadde sin lekeplass, sin barndoms hage. Dette vil vi ha fram igjen. Vi ser for oss en liten scene, kanskje et amfi, der det kan arrangeres små konserter og opplesninger, sier Liene.

Les også:

Ideen om å hedre Krag med en park er ikke ny. Men nå er planene mer aktuelle enn noen gang, ifølge rådgiver i parkvesenet Hanne Katinka Hoffgaard.

– Vi vil lage en møteplass. Der Krag-selskapet kan samles, og hvor vi kan markere alle Krags verker og hans tilknytning til byen, sier Hoffgaard.

Prosjektet skal legges fram for politikerne like over nyttår.

– Vi har for tiden et spesielt fokus på promenadene langs elva og sjøen. Derfor trekker vi igjen fram disse planene for en Krag-park, sier rådgiveren.

Landsdelsbyggeren

Vilhelm Krag ble født 24. desember 1871 i Kristiansand. Hans litterære gjennombrudd kom i 1890 da diktet «Fandango» ble opplest i Studentersamfundet i Oslo.

Diktet regnes som startskuddet for den litterære epoken nyromantikken, som Krag dominerte.

I mars 1902 skrev Krag i Morgenbladet at området mellom Grenland og Boknafjorden burde hete Sørlandet. Hans geografiske visjoner nådde ikke helt fram, men i årene som fulgte ble Sørlandet navnet på en landsdel som inntil da hadde vært regnet som en del av Vestlandet.

En helfigur av Vilhelm Krag i bronse ble reist i 1963 og plassert ved Vesterveien vest for Kristiansand sentrum.