Køkaos gir milliontap

Samfunnet taper millionbeløp på køkaos, slik vi så i Kristiansand torsdag morgen. En feil ved lyssystemet som regulerer trafikken i tunnelene, førte til kø i flere timer.

Kø Vågsbygdveien Vesterveien Falconbridge

Samfunnet taper millionbeløp på køkaoset i Kristiansand sentrum torsdag morgen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Det finnes tall på hvor mye det koster samfunnet at folk bruker mer tid i trafikken. Transportøkonomisk Institutt legger til grunn at om lag 15 000 biler sto i kø, men tapet varierer fra bil til bil.

Fire-fem millioner

– Kostnadene er høyere når det skjer uventede hendelser som gjør at man bruker mer tid enn vanlig i trafikken, sier Askill Harkjerr Halse, forsker ved transportøkonomisk institutt.

Askill Harkjerr Halse

Hvis hver person i gjennomsnitt bruker én time i kø, kan det komme kostnader opp i fire-fem millioner til sammen, sier Askill Harkjerr Halse, forsker ved transportøkonomisk institutt.

Foto: Pressebilde

Han sier at hvis hver bil i gjennomsnitt brukte én time i kø torsdag morgen, kan kostnadene komme opp i fire-fem millioner kroner totalt. Tapet avhenger også av faktorer som om bilen brukes av en privatperson eller i jobbsammenheng.

Kaos torsdag morgen

Busspassasjerer valgte å ta beina fatt og gikk til sentrum, under trafikkaoset i Kristiansand torsdag morgen. Mange bilister måtte vente i flere timer. Lenge var køen på E39 inn mot Kristiansand helt stillestående.

– Jeg har brukt to timer fra Slettheia, det pleier å ta fem minutter, sier Hanne Holte, som måtte melde ifra om at hun kom for seint på jobb.

Hanne Holte

Hanne Holte brukte torsdag morgen to timer på en strekning som pleier å ta fem minutter.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Trenger ringvei

Frp-politiker Gisle Meinger Saudland mender dette viser at en ringvei rundt Kristiansand bør prioriteres.

– Dette viser at en ringvei er sårt tiltrengt. At en europavei som går gjennom Kristiansand sentrum er stengt i timevis er uholdbart, sier leder av samferdselsutvalget i Vest-Agder, Gisle Meininger Saudland fra Frp.

Gisle Meininger Saudland

Gisle Meininger Saudland fikk stillingen i samferdselsutvalget i 2015.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Nå håper han at flere politikere er enige med han i at dette må høyt på prioriteringslista.

– Beredskapsmessig er det ikke bra at trafikken går gjennom sentrum, derfor må ringveien bygges slik at man har en omkjøringsvei, fortsetter han.

Saudland ønsker på denne måten å unngå at byen og sykehuset ikke får kontakt med omverdenen hvis det skulle bli lange køer på veiene igjen.

Biler som står helt stille i kø. Diverse kø bilder. Folk som hopper ut av en buss. Folk som går. Biler i kø.