Hopp til innhold

– Tiden etter rettssaken har vært den tyngste i livet mitt

Veien tilbake etter mobberettssaken var vanskeligere enn det Robert (25) hadde trodd.

Robert Liland

KNAKK SAMMEN: 25 år gamle Robert sier tiden etter mobberettssaken har vært tung. Han ble den andre i Norge til å vinne en mobbesak mot en kommune.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Robert Liland

25 år gamle Robert ble den andre i Norge til å vinne fram i en mobbesak mot kommunen. Dommen fra Kristiansand tingrett var tydelig på at Søgne kommune kunne gjort mer da han ble mobbet på ungdomsskolen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Alle mot én

Moren til Robert har skrevet om mobbingen, rettssaken og ulike senskader som kan komme. I tillegg får foreldre i samme situasjon vite hva de har krav på og hvordan de skal forholde seg til skolen og kommunen om barnet blir mobbet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg trodde at rettssaken skulle være et punktum, men for meg var det da alt begynte. Jeg hadde revet opp i så mye gammelt under rettssaken som jeg trodde jeg var ferdig med.

Robert beskriver tiden etter rettssaken som den tyngste i livet sitt. Da dommen falt og pressen sluttet å skrive om ham, innså han hvor mye han hadde å jobbe med. Han var utslitt.

– Da alt var ferdig knakk jeg sammen. Jeg begynte å ruse meg igjen, sier han.

Vant rettssak mot kommunen

25-åringen ble mobbet da han gikk på Tinntjønn ungdomsskole i Søgne i Vest-Agder. Mobbingen foregikk i perioden 2003 til 2005.

Han har tidligere fortalt NRK.no om den tunge tiden som førte til at han prøvde å ta sitt eget liv 14 år gammel.

Familien Liland mente skolen ikke hadde gjort det de kunne for å stoppe mobbingen. Søgne kommune på sin side hevdet i retten at de hadde gjort det de kunne.

I rettssaken ble mobbingen og de psykiske skadene til 25-åringen dokumentert. 21. februar i fjor ble Søgne kommune dømt til å betale ham 650.000 kroner i erstatning.

Men det var ikke pengene Robert var ute etter. Det var en unnskyldning. Den fikk han aldri.

Skiftet navn etter rettssaken

Tiden etter rettssaken har vært tung. Han startet å ruse seg igjen, og angsten han hadde slitt med i mange år kom tilbake. Han stengte alt rundt seg ute. Til og med familien.

Det var ikke lett å starte kampen om å leve et normalt liv igjen etter rettssaken. Folk kjente ham igjen overalt. Og alle hadde en mening om ham, og om hvordan han skulle klare å bli frisk.

Robert følte seg så innestengt at han valgte å skifte navn. Før het han Robert Liland. Nå har han valgt det noe uvanlige navnet Robert Mellom Bakkarogberg.

– Jeg følte at navnet bar med seg veldig mye av mitt tidligere liv. Jeg ville ikke hete det mer. Jeg valgte mitt nye navn fordi jeg synes det er morsomt og fordi jeg elsker sangen og landet jeg bor i. Navnet er ikke ødelagt slik som det gamle, sier han.

Mobbehistorien ble bok

Samtidig som Robert slet med å takle hverdagen begynte moren hans å skrive. Hun ville skrive bok om det hun hadde opplevd gjennom ti år.

Resultatet er boka «Alle mot én» som er en selvhjelpsbok for foreldre. Mandag er boka klar for salg.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ann Kristin Liland gir ut bok om hvordan det var da sønnen hennes Robert ble mobbet på ungdomsskolen. Familien saksøkte Søgne kommune fordi de mente mer kunne vært gjort for å forhindre mobbingen. De vant saken.

Fredag var NRK.no med da Robert og moren fikk det første eksemplaret av boka.

– Nå er det mange følelser i kroppen min, sier Robert når han ser forsiden av boka.

På omslaget er det et bilde av ham som 12-åring. Det er skolebildet fra barneskolen. Bare ett år etter at bildet er tatt, ble livet hans snudd på hodet. Det var da mobbingen begynte.

– Det er en tung historie å lese for meg, i alle fall når jeg ser det fra min mors perspektiv. Men jeg vet at det er en viktig bok. Jeg tror den kan gjøre det lettere for mange som er eller har vært i samme situasjon.

– Min historie er ikke unik. Det finnes veldig mange i samme situasjon. Mamma skriver om hva folk har krav på og hva de kan forvente av skoleledelse og kommune. Det er det ikke mange som vet, sier Robert.

Vil ha mer åpenhet rundt mobbing

Ann Kristin Liland

Ann Kristin Liland håper boka hun har skrevet kan være til hjelp for foreldre i samme situasjon. Hun ønsker mer åpenhet rundt mobbing.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Første del av boka handler om Roberts historie. Det er en sterk beretning om familiens kamp mot mobbingen og systemet.

Den andre delen er en selvhjelpsbok for foreldre. Der tar Liland for seg hva man skal gjøre dersom foreldre opplever at barna deres blir mobbet, hva man skal kreve av skolen og hvordan man kan forebygge.

– Folk tar kontakt daglig og forteller meg lignende historier som vår. Jeg håper at boka kan gi dem et håp og en peker på hvordan de skal klare å komme seg videre, sier Ann Kristin Liland og fortsetter:

– I boka skriver jeg mye om hvorfor jeg mener det må bli mer åpenhet rundt mobbing, spesielt om senskader, for det er det tabu å snakke om.

– Hvorfor vil du rippe opp denne historien igjen?

– Jeg hadde trengt en bok når min sønn ble mobbet og i tiden etter. Nå sitter jeg og familien med en enorm kompetanse og en rettskraftig dom i ryggen. Da er det en forpliktelse å si ifra, sier Liland.

Vil jobbe med å hjelpe andre

Etter et år med mange nedturer har Robert fått tilbake livsgnisten. Han har fått tilbake den viktige kontakten med familien og sluttet å ruse seg. Nå har han startet på skolen igjen for å få studiekompetanse.

– Den siste tiden har vært viktig for meg. Jeg har jobbet mye med å få tilbake livet mitt. Det har vært tungt ikke å kunne være blant folk, men nå har jeg klart å få tilbake kontrollen over livet mitt.

– At jeg har begynt på skolen har vært veldig viktig for meg. Jeg har en plan nå. Det er jeg veldig glad for.

– Hva er planen?

– Planen er å bli sosionom. Det er den beste muligheten jeg har til å hjelpe andre mennesker. Jeg vil jobbe med barn og ungdom som har vært gjennom det jeg har vært gjennom, for å hindre at de får senskader slik som jeg.

– Hvis man får tatt tak i skadene fra mobbing tidlig, så er det lettere å slippe unna det verste som kommer i ettertid.

Robert Liland gjest i Dagsrevyen etter å ha fått erstatning etter å ha blitt mobbet på ungdomsskolen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,62 kr
Dyrest kl. 18 1,39 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %