Normal

Klar favoritt

Slik ser mest sannsynlig Agders nye politimester ut. Hvis ikke kritikken stanser henne.

Kirsten Lindeberg
Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Aust-Agders veisjef Kirsten Lindeberg er nå en klar favoritt til stillingen som politimester i Agder.

Det sier Ole Martin Mortvedt. Han er redaktør for Politiforum, polititjenstemennes fagblad.

Mortvedt er likevel kritisk til prosessen, og mener direktoratet har favorisert Lindeberg på bekostning av andre søkere.

Justisminister Knut Storberget har flere ganger gjort det klart at der søkere til topplederjobber i politiet ellers står likt, skal det tas hensyn til kvinnelige søkere. Med andre ord, at kvinner skal foretrekkes.

Møte etter fristen

1. februar gikk søknadsfristen ut for andre gangs utlysning til jobben som politimester i Agder. Da lå det søknader fra to mannlige og en kvinnelig søker på bordet. Men to dager før fristen meldte Aust-Agders vegsjef Kirsten Lindeberg til politidirektoratet at hun kom til å søke. Og den 4. februar, fire dager etter at fristen var gått ut møtte hun politidirektør Ingelin Killengreen og ledelsen i direktoratet.

Ole Martin Mortvedt

Kritikkeren: Ole Martin Mortvedt, redaktør i Politiforum.

Foto: Politiforum

Ole Martin Mortvedt er redaktør for Politiforum, fagbladet til Politiets Fellesforbund. Han mener Lindeberg har fått en særstilling i ansettelsesprosessen fordi direktoratet har holdt dørene åpne for Lindeberg ut over ordinær søknadsfrist og hatt samtaler med henne utenfor ansettelseprosessen - etter at fristen har gått ut.

- Dette vitner ikke om særlig stor åpenhet, sier Mortvedt.

Særbehandling

Dagen etter møtet med Lindeberg offentliggjorde politidirektoratet en søkerliste med to navn. På spørsmål fra redaktør Mortvedt svarte direktoratet at den var foreløpig fordi det kunne være flere i posten. Mortvedt mener det understreker særbehandlingen av Lindeberg i forhold til de andre søkerne.

Politidirektør Ingelin Killengreen

Kritiseres: Politidirektør Ingelin Killengreen

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

- Det er kanskje ikke lovstridig, men det strider imot vanlig praksis når det gjelder ansettelser, sier han.

Politidirektoratet har ennå ikke laget noen innstilling om hvem som skal få jobben, og kan ikke si når denne innstillingen til justisministeren vil bli ferdig. Direktoratet vil ellers ikke kommentere kritikken fra redaktøren i Politiforum.

Oppfordret av Hegstad

Kirsten Lindeberg selv vil heller ikke gi noen kommentar ut over at det er langt frem til noen ansettelse. Men etter det NRK kjenner til har hun sagt til andre at hun søkte fordi hun var oppfordret av sitt lokale nettverk. Blant dem dagens fungerende politimester i Agder, Kjell Hegstad.

Han bekrefter at han har oppfordret henne til å søke, men sier han  ikke har gjorde dette etter noen form for oppfordring fra politidirektoratet.

Skremmer bort søkerne

Redaktøren i Politiforum har selv undersøkt om det finnes noe nettverk som knytter politidirektør Killegreen direkte til noen av søkerne. Uten å finne noe som tyder på det. Han mener uansett at hun har håndtert denne saken feil, selv om han understreker at Kirsten Lideberg i likhet med andre søkere kan være godt nok kvalifisert til jobben som politimester i Agder.

Redaktør Ole Martin Mortvedt mener likevel å se et mønster i denne ansettelsesprosessen.

- Når det dukker opp en sen søker under annengangs runde, så mener jeg å ha sett før at det er den sist ankomne søkeren som blir anbefalt av Killengeen som ny politimester, sier Politiforums redaktør, som mener det er denne typen prosess som gjør at det er få søkere til blant annet jobben som politimester i Agder.