Kjemper for Flekkefjord sykehus

Tidligere ordfører Sigmund Kroslid reagerer sterkt på at leder av kirurgisk klinikk på Sørlandet sykehus mener det ikke er nok pasienter til å opprettholde en kirurgisk vaktordning i Flekkefjord.

Sigmund Kroslid

Sigmund Kroslid er lei av å stadig høre at folk uttaler seg negativt om Flekkefjord sykehus.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Kroslid sier det er feil å trekke konklusjoner nå mens sykehuset er midt i en prosess.

– Det er lite tilfredsstillende å våkne opp morgen etter morgen og høre at noen har sagt noe negativt om Flekkefjord sykehus (i Sørlandssendinga) .

– Kirurgene i Kristiansand må se lengre enn til sin egen arbeidsplass, sier Kroslid.

En oversikt over pasienter operert etter klokken 15 på hverdager og i helger det siste halvåret viser at det ble operert 1360 pasienter i Kristiansand, 610 i Arendal og 143 i Flekkefjord.

– Send pasienter til Flekkefjord

– Men få pasienter opereres i Flekkefjord, og en vaktordning er kostbar?

– Hvis Kristiansanderne er så stresset i sin arbeidssituasjon og man vet det finnes et sykehus ca. to timer unna som har god kapasitet, hvorfor kan man ikke bruke det da? Er det så mye verre enn at vi skal transporteres til Kristiansand?.

– Frykter du for sykehusets framtid?

– Det har jeg gjort hele tiden. Jeg er ikke beroliget. Hvis det er viktig for Kristiansand og Arendal å ha en god akuttberedskap, er det like viktig for oss, sier Sigmund Kroslid.

Stor effektivitet

Liv Hellen Skjold Rafoss er ansattes representant i sykehusstyret. Hun synes det er rart at saken kommer opp nå.

Liv Hellen Skjold Rafoss

Liv Hellen Skjold Rafoss tror beslutningstakerne vil se at det fortsatt er behov for et sykehus med akuttfunksjon i Lister-regionen som også dekker det sørlige Rogaland.

Foto: Svein Sundsdal

– Høringsuttalelsen kom inn en hel måned etter fristen. Det vi vet, er at hver lege i Flekkefjord opererer 2,5 flere pasienter enn hver lege i Kristiansand. Angrepene på Flekkefjord oppleves som en bevisst utarming av sykehuset.

– Men, en vaktordning er kostbar?

– Det kommer an på hva slags kriterier det måles etter og hva slags kostnader det regnes på. Det er flere operasjoner per lege i Flekkefjord enn i Kristiansand. Dersom du dividerer antall operasjoner i Kristiansand på antall kirurger, ser du at de opererer færre pasienter enn i Flekkefjord. Det viser at vaktordningen i Kristiansand også er dyr. Og det er dyrt å sende pasienter fra Flekkefjord til Stavanger eller Kristiansand.

Tror akutten vil bestå

Rafoss opplever at Flekkefjord sykehus er under angrep. Men tror sluttresultatet vil bli bra.

– Når alle forhold kommer på bordet, blir det klart for beslutningstakerne at det fortsatt er behov for et sykehus med akuttfunksjon i Lister-regionen som også dekker det sørlige Rogaland, sier Rafoss.