NRK Meny
Normal

Kan bli færre nattåpne stasjoner

Mange ran kan føre til at bensinstasjoner vil stenge på nattestid.

7 Eleven Brennåsen - nattestengt

Shell 7-Eleven på Brennåsen har besluttet å holde stengt fra klokken ett til fem om natten etter tre ran i sommer. Nå kan flere nattåpne bensinstasjoner komme til å følge etter.

Foto: Åse Røysland/NRK - Kai Stokkeland/NRK

Ransbølgen som har vært på Sørlandet de siste månedene kan føre til at bensinstasjoner velger å stenge om natten.

Dramatisk økning

Natt til mandag opplevde Shell 7-Eleven på brennåsen i Songdalen det tredje ranet i sommer, noe som førte til at det ble besluttet å stenge stasjonen fire timer om natten heretter. Ellers har det på Sørlandet vært flere bankran og også ran av buss i sommer.

Antallet ran på Sørlandet har hittil i år økt med 40 prosent i forhold til fjoråret.

Fire ungdommer er pågrepet for flere av ranene, men ransbølgen ser likevel ut til å fortsette.

Vurderer natt-stengt

Jan Carho i BBF

Jan Carho i bensinforhandlernes bransjeforening.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / bensinforhandlerne.no

Det økende antallet ran de siste månedene kan føre til flere natt-stengte bensinstasjoner på Sørlandet, mener daglig leder for bensinforhandlernes bransjeforening, Jan Carho.

Han mener hensynet til de ansattes sikkerhet kan bety at stenging om natten er det riktige alternativet.

- Resultatet kan være at det blir færre nattåpne stasjoner, sier Carho til NRK.

NATTSTENGT PÅ BRENNÅSEN:

Video Ransbølge på Sørlandet

Uenighet

Reidun Drange i Retail Sør, som drifter åtte Shell-stasjoner på Sørlandet, tror ikke på denne spådommen, og legger heller vekt på nødvendigheten av enda større sikkerhet for de ansatte, fremfor stenging.

- Jeg er ikke enig i det. Jeg mener at hvis vi kjører en del sikring i forhold til det (ran), så kommer vi ikke til å stenge, sier Drange.

- Selvfølgelig er det ran, men jeg mener det viktigste i forhold til det er at vi kjører sikring mot stasjonene for de ansatte når de er på jobb, utdyper hun.

- Setter ikke liv og helse i fare

Til tross for sikkerhetstiltak på hver enkelt nattåpne bensinstasjon, mener Carho at man ikke kan leke med liv og helse på nattestid.

- Man setter jo ikke liv og helse i fare bare for å betjene kundene på natt. Jeg har selv vært bensinforhandler, og også vært arbeidsgiver og opplevd at en av mine ansatte har blitt ranet. Jeg vet godt hvordan en forhandler har det når det har skjedd et ran, begrunner Carho.