Hopp til innhold

Over 100 krever De ti bud tilbake

Rektoren i Marnardal tok ned bildet av Bibelens De ti bud for å unngå bråk. Det ble alt annet enn stille. Søndag har 107 personer signert kampanjen for å få skriften tilbake på veggen.

Kampanje for De ti bud

OVER 100: Kampanjen for å få tilbake De ti bud på skoleveggen i Marnardal bruker en nettbasert løsning. Snart skal de overleveres skolen.

Foto: Skjermbilde

Nå varsler aksjonen at de vil levere underskriftene til rektor.

– Jeg hadde aldri trodd så mange ville henge seg på og signere, sier initiativtaker Anders Jørgensen, pappa til en elev på Øyslebø oppvekstsenter i Marnardal kommune.

– Jeg tenkte at kanskje 20 lokale ville være enige. Jeg hadde aldri drømt om dette.

Ned med veggpryd

Før helgen fortalte Fædrelandsvennen historien om det aktuelle bildet i et klasserom i Marnardal.

De ti bud , som ifølge Bibelen ble gitt til Moses på Sinaifjellet, hadde hengt på veggen i alle år.

Helt til en besøkende på skolen klaget bildet inn for Fylkesmannen, som igjen stilte noen spørsmål til skolen. Var dette forkynnelse? Nei, svarte skolen, som sa det var en plakat på linje med andre.

Rektor Karen Martinussen plukket likevel ned bildet, selv om det til sjuende og sist ikke var noe krav fra utdanningsmyndighetene.

Men nye krav er blitt reist i løpet av helgen.

Storm i vannglass?

Over 100 privatpersoner, de fleste med tilknytning til lokalmiljøet og Sørlandet, har signert et opprop på internett hvor det blant annet heter:

«Selv om vi i dag som moderne familier er bevisste nok til å kunne lære barna våre om å være åpen, om å være grei, og vis respekt til alle kulturer rundt oss i samfunnet, så må vi ikke bli historieløse med å rive ned vår nære fortid».

– Selvfølgelig begynner dette å ligne en storm i et vannglass. Men jeg syns likevel det er viktig å gi beskjed. Vi kan være på vei mot et samfunn vi ikke ønsker, sier Jørgensen.

Kampanje for De ti bud

INITIATIV: – Det nytter ikke å ta vekk alle ting i frykt for å støte noen, mener Anders Jørgensen.

Han vil gjerne ha fram at han ikke reagerer av religiøse grunner.

– Jeg mener bare at det nytter ikke å ta vekk alle slike ting i frykt for å støte noen. Vi må heller presentere ungene våre for det de skal møte seinere i livet. Heng heller opp andre ting i tillegg, Kardemomme-loven eller humanetiske skrifter. Men vi kan ikke bare renske alt vekk. Hva står vi igjen med da?

Liste til rektor

Jørgensen vil nå ta kontakt med en av de andre foreldrene som er ekstra engasjert, og trolig overrekke underskriftene til skolen.

– Vi får se hva vi gjør ut av det, lista må vel overrekkes til rektor, tenker jeg.

Jørgensen forstår at rektor gjorde det som syntes fornuftig der og da.

– Men det var på bakgrunn av èn klage. Èn eller to personer ville ha plakaten ned. Jeg lurer på hva som skjer når 100 personer vil ha den opp igjen.

Rektor overrasket

Rektor Karen Martinussen sier saken fra nå av er overlatt kommunalsjefen i Marnardal. Hun sier det ikke er planer om nye skritt i saken.

– Samtidig er dette ikke noen stor prinsippsak. Hvis de kommer med underskrifter skal vi ta dem imot og høre på argumentene de har, sier Martinussen til NRK.

Hun sier saken har overrasket litt.

– Det vil alltid være noen som er uenige i slike ting. Men jeg er litt overrasket over hvem som engasjerer seg. Men vi tar det som måtte komme, og vi får se hva vi gjør videre.