NRK Meny
Normal

Juryen tørker tårer

En tydelig rystet jury fikk i formiddag høre opptaket av Laursens voldsalarm.

Kristiansand tingrett
Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Juryen i ankesaken mot den drapstiltalte 27 år gamle mannen i Agder lagmannsrett, fikk onsdag formiddag høre lydloggen fra drapet.

27-åringen er tiltalt for å ha drept Elin Laursen i familiens hjem i Songdalen i fjor.

En tydlig rystet jury fikk høre opptaket etter at Laursens voldsalarm ble utløst. De fleste jurymedlemmene kikker ned, enkelte rister på hodet, og noen tørker tårer mens opptaket ble avspilt. I løpet av opptaket hørte man tydelig kvinna skrike.

Den tiltalte selv så ned i bordet og kikket ikke opp mens lydopptaket ble avspiltfor retten.

En stor belastning

Arne Sundvoll

Lensmann Arne Sundvoll har lyttet på lydloggen og skrevet ut det som blir sagt. Han sier den oppgaven har vært en stor menneskelig belastningen.

Foto: Eie, Lars / NRK

Avspillingen foregikk for delevis lukkede dører. Bare pressen fikk være til stedet på tilhørerbenken, familiemedlemmer til fornærmede måtte forlate rettssalen. Etter at lydloggen var spilt av, ble retten åpnet for alle igjen.

Det er lensmann Arne Sundvoll i Vennesla og Iveland som har lyttet på loggen og skrevet ut det som blir sagt mellom den tiltalte og Laursen. Sundvoll vitner i retten og fortalte om lydloggen.

- Menneskelig sett er det en stor belastning å høre opptakene. Hver eneste gang er en belastning. Det er tøft å høre et menneskes kamp for livet som man gjør her. Man ser for seg det som skjer, sier Sundvoll til NRK Sørlandet.

- Det har også vært en teknisk utfordring å få fram best mulig og mest mulig av det som er blitt sagt. Det er blitt et enda større poeng - hva tiltalte sier - her i lagmannsretten enn det var i tingretten. Vi har fått bistand og fått lyden mye bedre, men det er mye støy og slik vil det alltid være, sier Sundvoll.

LES: TOLKER LYDLOGGEN ANNERLEDES

Flere ganger under opptaket spør den tiltalte sin ekskjæreste om de skal være sammen. Og hun roper også " Hvorfor gjør du det". Kvinnen dør etter omfattende vold og knivstikk.

Tolker lydloggen annerledes

Knut Henning Larsen

27-åringens forsvarer, Knut Henning Larsen, vil bruke lydloggen til å vise at tiltalte ikke var tilregnelig.

Foto: Eie, Lars / NRK

Forsvarer Knut Henning Larsen har andre tolkninger av hva som blir sagt på deler av loggen. Spesielt mot slutten av angrepet mener Larsen at tiltalte sier "Åssen går det, Jon Blund".

Sundvoll mener tiltalte sier "Åssen går det, vennen min". Politiet har fått et firma til å renske lyden, uten at det har ført til noen oppklaring.

LES: - SIMULERTE SINNSYK

På grunn av mye støy er det ikke lett å oppfatte hva som blir sagt. Forsvareren vil blant annet bruke bruke Jon Blund-sekvensen til å vise at tiltalte ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Flere av lydsekvensene ble spilt om igjen for retten.

Retten tok pause ettter avspilling av lydloggen.

Sterke bilder

Juryen fikk i formiddag også se bilder fra åstedet i Songdalen. Svært sterke bilder ble vist i retten av avdøde og fra boligen der tiltalte tok livet av Elin Laursen. Kriminaltekniker Lars Gustav Engemyr advarte retten mot sterke bilder, og nok en gang ble juryen rystet etter å ha hørt lydloggen tidligere på dagen.

Tiltalte kikket ikke på bildene, men så bort under gjennomgangen.

Bildebevisene fra åstedet sto i sterk kontrast i forhold til blomsterbuketten og kortet som ble funnet i boligen. Drastiltalte tok med seg blomster da han oppsøkte Elin Laursen i Songdalen.

Sørgende har lagt blomster utenfor den drepte kvinnens hjem

Sørgende la ned blomster utenfor Laursens hjem i Songdalen i mars i fjor.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK