NRK Meny
Normal

Alle ville ha en bit av Jens

Hundrevis av sørlendinger kom for å høre Jens Stoltenberg tale på torvet i Kristiansand lørdag. Og statsministeren ble mottatt som en helt. Han høstet mange lovord og stor jubel fra de frammøtte.

– Det var kjempestort å møte Jens Stoltenberg. Jeg har gledet meg veldig til dette. Jeg er en stor beundrer av Stoltenberg og den måten han har ledet landet på gjennom denne vanskelige tiden, sier Else Kleveland.

Jens Stoltenberg i Kristiansand

Else Kleveland er imponert over Jens Stoltenberg, og var glad hun fikk møte han.

Foto: Øivind Eskedal

Hun var en av mange som hadde møtt fram før å høre Stoltenberg tale, og hun fikk også møte han personlig.

Og det var flere som fikk vekslet noen ord med statsministeren på hans vei gjennom byen, hvor han delte ut en rekke roser og klemmer til potensielle velgere.

– Glad for å være her

– Jeg er glad for å være her. Det må jeg innrømme at jeg pleier å si uansett hvor jeg er, men det er litt ekstra sant i dag, sa Stoltenberg fra talerstolen, før han fortsatte med å rose Aps ordførerkandidat Mette Gundersen.

Jens Stoltenberg i Kristiansand

'Hvis du kommer med et glimt i øyet, vil jeg velge deg', sang studentkoret fra UiA da statsministeren passerte, og han delte villig ut roser til korets medlemmer. - Så hyggelig det er å komme til Kristiansand, sa Stoltenberg.

Foto: Øivind Eskedal

– Mette Gundersen har jeg kjent i veldig mange år, siden hun var aktiv i AUF. Hun er tross sin forholdsvis unge alder en veldig erfaren politiker. Hun har sittet i sentralstyret i Arbeiderpartiet og som statssekretær i Kulturdepartementet fikk hun på plass det store kulturløftet som Kilden er et resultat av.

– Hun er en veldig sterk og pågående talsmann for alle saker for Kristiansand og Sørlandet. Det er nesten litt plagsomt og irriterende når hun ringer, for hun gir seg ikke, sa Stoltenberg.

Snakket om demokrati

Stoltenberg snakket også om hvor viktig det er med åpenhet og demokrati, og om angrepet 22. juli på Utøya og regjeringskvartalet.

Jens Stoltenberg i Kristiansand

Jens Stoltenberg snakket blant annet om demokrati på torvet i Kristiansand lørdag.

Foto: Øivind Eskedal

– Norges svar på det var ikke hat og hevn. Men omsorg og varme overfor de som var rammet, og klar beskjed om at det norske folk ikke lar seg skremme til taushet, sa Stoltenberg.

Han sa også at han er glad for at flere ungdom engasjerer seg i den politiske debatten, og at det ser ut som om mange vil bruke stemmeretten.

– Det var kjempegreit å få besøk av Jens. Jeg har han som mitt store ikon. Det er flott at velgerne fikk se han og høre meningene hans, sier AUF-er Spågmi Jabarkhil.

– Hva betyr det for valgkampen at han kommer til Kristiansand?

– For vår valgkamp betyr det mye. Det betyr at vår statsminister bryr seg om oss og om Sørlandet, sier Jabarkhil, som særlig satte pris på statsministerens ord om demokrati.

– Viktig landsdel

Stoltenberg ville ikke si noe om hva han mener om fylkessammenslåing, men ville heller snakke om det nye Sørlandsutvalget, som nettopp er nedsatt.

– Kristiansand og Sørlandet er en veldig viktig landsdel. Det er et sted der det skjer mye og der vi er opptatt av å få gjennomslag for de verdiene Arbeiderpartiet står for. Derfor er jeg glad for å drive valgkamp her.

– Vi har fått satt ned et sørlandsutvalg, for det er mye som er bra her, men der er også mulig å ta i bruk mulighetene enda bedre enn i dag. Det handler om næringsutvikling og arbeidsplasser. Aust- og Vest-Agder er store eksportfylker og vi må se hva vi kan gjøre for å sikre flere verdiskapende arbeidsplasser.