NRK Meny
Normal

Skapte jazz-plate i C-vitamin-«rus»

De har skapt jazz blant appelsiner i sydlige strøk. Etter tre år er sekstetten fra Kristiansand i mål med debutplata si og klare for turnélivet.

Mirage Ensemble med instrumenter

Mirage Ensemble spiller melodisk, akustisk jazz.

Foto: Janne Aateigen / NRK

De seks musikerne i Mirage Ensemble møtte hverandre på musikkstudiet på rytmisk linje ved Universitetet i Agder. De siste tre årene har de jobbet med komposisjoner til sin første plateutgivelse. Nå er CD-en klar og har fått tittelen «Memory Happens Now».

Vi møter tre av musikerne i et av øvingsrommene ved Universitetet i Agder. Guttene kommer fra ulike steder i landet, men alle har bodd i Kristiansand i mange år.

Den eneste sørlendingen i bandet er Marius Igland. Han kaller seg en «hjemvendt sørlending fra Grimstad»- nå bosatt i Kristiansand. Det er han som komponerer det meste av musikken for sekstetten.

Dro til Spania

– Vi dro til en liten by i nærheten av Valencia i Spania for å spille inn plata, forteller trommeslager Jens Nyland.

– Jeg tror det var godt for både oss som musikere og for musikken at vi levde helt isolert i løpet av den uka vi var der.

Og gitarist Marius Igland legger til:

– Studioet lå på en gammel appelsinfarm. Det var helt fantastisk å være der, bortsett fra at det var vinter og uventet kaldt, smiler han.

– I ettertid har vi forstått at det er perfekt klima for appelsinene. Vi fikk i oss utrolige mengder C-vitaminer i løpet av innspillingsdagene og det var en fantastisk opplevelse å jobbe der.

– Vi er veldig heldige som opplever at mange liker musikken vi lager, legger Magnus Drågen til. Han trakterer trompet i ensemblet.

Melodisk og levende

Hvordan vil de beskrive musikken de spiller? Marius Igland forklarer at det er melodisk, akustisk jazz.

– En anmelder beskrev musikken vår som postmoderne jazz. Det vil si at man «stjeler» fra ulike sjangre uten å ta hensyn til hvilken tradisjon eller periode i jazzen man låner fra.

– Jazzen til Mirage Ensemble er ofte arrangert med mye bruk av komposisjonsteknikker, men med vekt på et transparent lydbilde, forklarer Igland.

– Musikken skal være levende og spilt der og da. Vi gir stort rom for improvisasjon blant musikerne, legger han til.

Ifølge Jens Nyland, er det Marius Igland som har komponert det meste av musikken til nå.

– Men vi jobber mye sammen om å utarbeide ideene. Det er flere av oss andre som har ambisjoner om å komponere musikk fremover, legger Nyland til.

Jazz er gøy

På spørsmål om hvorfor de valgte å satse på jazz, forklarer Magnus Drågen:

– Man får utfolde seg mer på å improvisere med jazz. Det er gøy og spennende. Du får satt deg selv på prøve og får brukt kreativiteten din, sier han.

– Selv om platesalget er labert for tiden, er det godt å ha dokumentert musikken sin på plate, sier Marius Igland.

Mirage Ensemble

Sekstetten ser fram til å spille live.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Vi er allerede i gang med å tenke på neste plate, men nå gleder vi oss til å leve et musikerliv utenfor et sterilt og kjedelig studio. Vi skal spille mest mulig live og har planer om en turné til neste år. Allerede 3. oktober skal vi spille på Risør jazzklubb, forteller platedebutantene i Mirage Ensemble.

I tillegg til Marius Igland (gitar), Jens Nyland (trommer) og Magnus Drågen (trompet) består ensemblet av Joakim Bergsrønning (saksofon), Steinar Glas (bass) og Lars Sutterud (trombone). Og det er jazz-sekstettens plate som torsdag ettermiddag skal vurderes av anmelder Øyvind Nyvoll og plasseres på en skala fra en til ti.