Fikk fingeren revet av - møtte makkeren

De har turnert verden rundt og møtte hverandre i Kristiansand. Nå har Sebastian Gruchot og Michael Krumins laget en duo-plate med musikk i stilen etter jazzlegenden Django Reinhardt.

Sebastian Gruchot og Michael Krumins

Sebastian Gruchot og Michael Krumins har laget plate sammen.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Det er to erfarne musikere som står bak albumet «Inspired». Både Sebastian Gruchot og Michael Krumins har bakgrunn fra musikk i mange ulike sjangre.

Sebastian er fiolinist fra Polen. Det var musikkstudier ved Universitetet i Agder som brakte ham til Kristiansand i 2003.

Michael, som er gitarist, kom fra Moss til Vennesla som barn og flyttet senere til Kristiansand.

Knuste fingeren og fant Django

Gruchot og Krumins møtte hverandre gjennom musikken og fra 2005 har de spilt sammen både i kristiansandbaserte Nutopia og som duo.

Det er en tragisk hendelse som får skylden for at Michael Krumins ble fascinert av spillestilen til Django Reinhardt.

– Jeg var så uheldig å rive av meg en del av venstre ringfinger i en motorsykkelulykke, forteller Michael.

– Etter å ha øvd mange timer hver dag hele livet, føltes det som jeg mistet alt og håpet forsvant. Men det var bare til det dukket opp en sigøyner og jazzlegende ved navn Django Reinhardt.

– Django hadde vært utsatt for noe liknende, og i stedet for å legge gitaren på hylla utviklet han sin særegne spillestil, fortsetter Krumins.

Inspirert av Django Reinhardt satte han derfor i gang med utvikle sitt eget system på gitarspillingen.

Plateaktuelle Sebastian Gruchot og Michael Krumins.

Magisk samspill

Django Reinhardt spilte sammen med den fantastiske fiolinisten Stéphane Grappelli.

– Så da jeg trengte en kompanjong for å spille denne musikken fant jeg Sebastian Gruchot, som nettopp hadde ankommet fra Polen, forteller Krumins.

Grappelli er min store helt blant fiolinister ute i verden, og dette er veldig viktig musikk for meg som fiolinist, sier Sebastian Gruchot.

– Jeg har alltid likt å spille denne typen musikk, erklærer han.

– Jeg kjente fort at kjemien mellom Michael og meg stemte godt og jeg føler at samspillet mellom oss er helt magisk, smiler Sebastian Gruchot.

Duoen har spilt musikk i stilen etter Django Reinhardt både foran trettitusen tilhørere i Mosambik og på alders- og sykehjem på Sørlandet.

– Det var da vi så de nydelige reaksjonene blant de eldre at vi bestemte oss for å gå i studio å spille inn plate med disse sangene, smiler Gruchot og Krumins.