Flaskeskutesamling til Guiness rekordbok

Kjell Birkeland fra Arendal har bygget over 3500 flaskeskuter. Nå havner samlingen i Guiness rekordbok.

Kjell Birkeland

Kjell Birkeland fra Arendal har bygget over 3500 flaskeskuter i løpet av 30 år. Nå kommer samlingen i Guiness rekordbok.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Birkeland har bygget over 3500 flaskeskuter i løpet av 30 år.

– Overraskende og hyggelig

For noen år siden donerte han skutene til Arendal Bymuseum. Samlingen som står der kommer nå i Guiness rekordbok som den største flaskeskutesamlingen som er samlet på et sted.

  • Se video av flaskeskutesamlingen til Kjell Birkeland nederst i saken!

– Det var veldig overraskende og hyggelig, sier Birkeland til NRK.

Hvor lang tid han bruker på en flaskeskute kommer an på hvor mange skuter han skal ha i flasken, forteller den pensjonerte ingeniøren.

655 av flaskeskutene Birkeland har laget står i dag på museet Kløckers hus i Arendal. Men til sammen har han laget over 3500 flaskeskuter.

Og resten har du hjemme?

– Resten av flaskeskutene har forsvunnet litt rundt omkring, sier han.

Tror det blir et trekkplaster

Hvordan startet denne hobbyen?

– Den startet for fullt for rundt 30 år siden da jeg ble inspirert av en kjent maler og seilskuteskipper. Det var slik jeg begynte med dette, forteller den pensjonerte ingeniøren.

Daglig leder på museet Kløckers hus i Arendal, Karin Kärrman, sier det er stort at flaskeskutesamlingen nå havner i Guiness rekordbok.

I museet står 655 av Birkelands flaskeskuter.

– Vi synes dette er stort og er veldig takknemlig for at vi har fått lov å få denne samlingen her på museet. Vi er spesielt takknemlig for at Kjell Birkeland har laget alle disse flaskeskutene, sier hun.

Hva betyr dette for museet i Arendal?

– Det høyner museet veldig. Jeg tror det blir et virkelig trekkplaster. Det er et fantastisk skue. De som ikke kommer innom går virkelig glipp av noe, sier hun og ler.

Hun legger ikke skjul på at de er svært imponert over samlingen til Birkeland.

– Vi synes den er helt fantastisk. Det er alt fra bittesmå flasker med landskap og små skuter, til rekorden hans som er en stor flaske med 40 seilskuter i. Vi på museet er veldig glad for å ha fått den i hus.

En skutesamling av imponerende dimensjoner - og alle de 655 flaskeskutene er laget av én og samme mann.

Har laget 655 flaskeskuter