NRK Meny
Normal

Risikerer over 10 års fengsel for hasjsmugling

Mandag starter rettssaken der fem nordmenn er tiltalt for å ha forsøkt å smugle 260 kilo hasj fra Danmark til Norge. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept av politiet i forbindelse med smuglerforsøket.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

DRAMATISK POLITIAKSJON: Nøyaktig ett år etter aksjonen som endte med at to nordmenn ble pågrepet og en annen skutt og drept i forbindelse med et smuglerforsøk i havna i Ålbæk i Danmark skal saken opp for retten. En dansk politimann ble også skutt i aksjonen, men overlevde.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Rettssaken starter i byretten i Hjørring i Danmark førstkommende mandag, nøyaktig ett år etter at politiet aksjonerte mot dem som nå er tiltalt i saken. I alt fem nordmenn er tiltalt.

Kan få 10 års fengsel

Det var 6. januar i fjor ved 21-tiden at bevæpnet politi aksjonerte mot en hurtigbåt ved havna i Ålbæk, om lag tre mil unna Hirtshals.

I båten befant det seg tre personer, den avdøde 49-åringen fra Arendal og to andre nordmenn. I båten fant politiet 260 kilo hasj.

NRKs reportere følger rettssaken i Danmark.

Senere har tre andre nordmenn blitt tiltalt i saken. De er alle tiltalt for grov narkotikasmugling og risikerer lange fengselsstraffer, forteller Allan Overgaard, politikommissær ved politiet i Nordjylland.

– Straffen for narkotikasmugling i Danmark er over 10 års fengsel, så det er høy straff for slike forbrytelser, sier Overgaard til NRK.

Fikk tips av norsk politi

Ifølge dansk politi ble de varslet om smuglerne flere måneder i forkant av aksjonen i januar. Etter tips fra norsk politi overvåket de smuglerforsøket.

Tre av mennene forsøkte å stikke av i en 29 fot stor speedbåt, men ble stanset like utenfor Ålbæk havn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ålbæk havn

SKUTT OG DREPT: Politiet i Ålbæk havn etter smuglerforsøket 6. januar 2013 som endte med at en 49 år gammel mann ble skutt og drept av politiet.

Foto: Rene Schutze / Ap

– Så ut til å være godt organisert

Der oppstod det skuddveksling som førte til at en 49-år gammel mann fra Arendal ble drept. Politiet mener at det var han som kjørte båten.

Også en 27 år gammel nordmann ble såret. En tredje nordmann (36) kom uskadet fra aksjonen. Disse to er altså blant de tiltalte. Alle de tiltalte har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet.

Overgaard mener saken er svært alvorlig og peker blant annet på omfanget av hasjpartiet som ble beslaglagt.

– I en dansk sammenheng vil vi betegne dette beslaget som stort.

Han sier også smuglerforsøket så ut til å være godt organisert.

– Vi i politiet mener måten de tiltalte har tilrettelagt smuglingen på, vitner om en profesjonell smuglerorganisasjon. I denne saken er det snakk om en viss form for organisering hvis man tenker på antall personer som er varetektsfengslet og tiltalt i denne saken. Det er snakk om en gruppe personer som har en avtale om hvordan dette skulle gjøres, sier Overgaard.

Politimann skutt

En dansk politimann ble også skadet i skyteepisoden. Politimannen ble skutt i lysken, men overlevde.

Det var i starten uklart hvem som avfyrte skudd mot politimannen, men etterforskningen har senere vist at det var den avdøde 49-åringen som skjøt mot politiet og at det var han som først avfyrte skuddene.

Ingen av de andre fem nordmennene er derfor tiltalt for å ha skutt mot politiet.

49-åringen fra Arendal som ble drept er tidligere dømt for drapstrusler i Norge i 2011.

– Politiet handlet i selvforsvar

Politiaksjonen er gransket av den danske spesialenheten for politisaker. I november kom det frem at statsadvokaten i Viborg slo fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen.

Overgaard sier etterforskningen har vært svært krevende.

– Det som er utfordrende i en slike typer miljøer som dreier seg om narkotikasmugling er at disse miljøene er svært lukkede. Det stiller særlig krav til måten politiet etterforsker saken på. Det er både vanskelig og tidkrevende, sier Overgaard.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Biler på kaia i Ålbæk

HANDLET I SELVFORSVAR: Statsadvokaten i Viborg har slått fast at politiet handlet i selvforsvar da de skjøt og drepte 49-åringen fra Arendal. Det var her på kaia i Ålbæk mannen ble skutt.

SE ALLE SAKENE NRK HAR LAGET OM SMUGLERSAKEN HER

Ifølge tiltalen er det den 38 år gamle mannen, som ble pågrepet av politiet i etterkant av smugleraksjonen, som er hovedmannen.

Han ble pågrepet 6. juni og har sittet i varetekt siden 7. juni 2013.

Politiet mener det er denne mannen som har koordinert de andre tiltalte. Han skal blant annet ha kontaktet de igjennom et lukket telefonnettverk der det forestående smuglerforsøket ble diskutert.

Nokas-link

Ifølge NRKs opplysninger kom mannen nesten umiddelbart i søkelyset etter skytingen i Ålbæk. Årsaken var at han selv stod som leietager på minst en av smuglerbilene som ble etterlatt på kaia.

Etter det NRK forstår skal 38-åringen hatt god kontakt med en av de dømte i nokas-ranet.

Se faktaboksen til høyre for utfyllende informasjon om alle de tiltalte.

Det er satt av seks dager til rettssaken.

Slik foregikk politiaksjonen (se grafikk):

Illustrasjon over hvordan politiet stoppet smuglere i Aalbæk.