NRK Meny
Normal

Smuglertiltalte snakket med hverandre tross varetekt

Mens flere av de smuglertiltalte ennå var på frifot, fikk de kontakt med en av de varetektsfengslede etter dødsdramaet i Aalbæk havn. Politiet mener kriminaliteten er organisert i et nettverk av hemmelige mobiltelefoner.

Ålbæk havn

SMUGLINGSFORSØK ENDTE I DØDEN: En 49-åring ble drept i en skuddveksling med politiet da smuglerne ble stoppet i Aalbæk havn. 6. januar starter rettssaken i Hjørring. Ingen av de andre fem nordmennene er tiltalt for å ha skutt mot politiet.

Foto: Rene Schutze / Ap

6. januar, på dagen ett år etter at en 49-åring ble drept i en skuddveksling med politiet under smuglingsforsøket i Aalbæk havn, starter rettssaken mot fem nordmenn.

De fem er tiltalt for smugling av 260 kilo hasj under skjerpende omstendigheter.

Politiet sier smuglersaken er stor på grunn av mengden hasj, men også med tanke på hvordan den har vært organisert.

– Smuglingen har vært meget profesjonelt anlagt, sier politikommissær Alan Overgaard i Nordjyllands politi til NRK.no.

– Hva legger du i profesjonelt?

– Det gjelder bruken av kommunikasjonsutstyr, logistikken, bruken av hurtiggående motorbåt, for å nevne noe, svarer Overgaard.

Kan ha tilpasset forklaringer

Selv mens en av dem satt varetektsfengslet klarte to av de tiltalte å kommunisere med ham, går det fram av tiltalen.

En 37-åring som var om bord i smuglerbåten har ulovlig vært i besittelse av mobiltelefon og simkort mens han satt varetektsfengslet i Hjørring Arrest.

Dermed har de tiltalte hatt mulighet til å tilpasse forklaringene.

– Jeg konstaterer at anklager har reist tiltale for benyttelse av kommunikasjonsutstyr mens personene har vært i varetekt, men kan ikke kommentere noe utover det, sier Overgaard.

Morten Furuholmen forsvarer en 46-åring som skal ha hatt kontakt med 37-åringen som da hadde erkjent smuglingsforsøket.

Morten Furuholmen

KLIENT NEKTER STRAFFSKYLD: Morten Furuholmen forsvarer en 46-åring som ble pågrepet 12. juni, drøye fem måneder etter smuglingsforsøket.

Foto: NRK

– I den grad han har tatt kontakt, er det et uttrykk for at han ikke så på seg selv om involvert i saken, uttaler Furuholmen.

46-åringen ble pågrepet 12. juni.

– Min klient bestrider straffansvar og er veldig tydelig på at han ikke har vært involvert i saken, sier Furholmen.

Politiet mener mannen fylte opp taletid og aktiverte flere mobiltelefoner som ble brukt i smuglingen.

– Han har ikke forsettlig gjort handlinger som har vært myntet på å bryte narkotikalovgivningen, sier forsvareren til dette.

NRK kjenner til at det er vanlig i det kriminelle miljøet å kjøpe mobilpakker i Sverige, fordi man der slipper å registrere eller legitimere seg.

Mener Toska-venn er bakmann

Tre dager etter det mislykkede smuglerforsøket omtalte NRK.no en mann med nære bånd til Nokas-dømte David Toska som en mulig bakmann.

39-åringen ble pågrepet fem måneder etter det fatale smuglingsforsøket.

I tiltalen beskriver politiet hvordan 39-åringen koordinerte de medtiltaltes oppgaver:

«I forbindelse hermed koordinerede NN de medtiltaltes opgaver blandt andet ved at tage kontakt til medtiltalte i lukkede telefonnetværk skabt til brug for ind- og utførselsen af hashen.»

Advokat Christine Hamborgstrøm

KLIENT NEKTER STRAFFSKYLD: Christine Hamborgstrøm forsvarer mannen som i tiltalen beskrives som bakmann i smuglingssaken.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Han erkjenner ikke straffskyld. Politiet har bygget opp en indisiekjede, og mangler håndfaste bevis. Det er ingen hemmelighet at han har kjent en av de medtiltalte siden midten av 90-tallet, kommenterer mannens norske forsvarer Christine Hamborgstrøm.

– En naken påstand

– Politiet mener han koordinerte smuglingen?

– Det er en naken påstand uten bevis i den virkelige verden, svarer Hamborgstrøm.

Hun påpeker at 39-åringen ikke var på stedet under aksjonen.

Ifølge NRKs opplysninger kom mannen nesten umiddelbart i søkelyset etter skytingen i Ålbæk. Årsaken var at han selv stod som leietager på minst en av smuglerbilene som ble etterlatt på kaia.

– Mannen og hans danske advokat er optimistiske med tanke på saken som nå kommer opp, sier Hamborgstrøm.

39-åringen har i en årrekke vært en sentral skikkelse i ransmiljøet på Østlandet, men har aldri blitt dømt for ran.

Han er regnet som en av Nokas-dømte David Toskas nærmeste venner, og var i en periode også mistenkt for delaktighet i Nokas-ranet. Da ranet skjedde befant han seg imidlertid på en restaurant på Aker Brygge i Oslo sammen med flere andre Toska-venner.

Mannen er tidligere dømt for blant annet våpenbesittelse, oppbevaring av penger fra kriminell virksomhet og eiendomssvindel.

Rolex-klokker til nær 200.000 kroner

Av tiltalen fremgår det også at politiet ønsker å ta beslag i to av de tiltaltes luksusklokker. Verdien av de to Rolex-klokkene er anslått til rundt 187.000 kroner.

– Dette har vært en komplisert og kompleks sak, og vi er tilfreds med at etterforskningen har kommet så langt at myndighetene har reist tiltale mot fem personer, sier Overgaard.

– Har dere kommet til bunns i denne saken?

– Etterforskerne har gjort det som er mulig, og vi mener vi har fått fatt i de personene som hadde en avgjørende rolle i denne smuglersaken, svarer Overgaard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger