NRK Meny
Normal

Thor Henrik lurte døden

I fem døgn svevde 25 år gamle Thor Henrik Bruun fra Bykle mellom liv og død etter å ha blitt alvorlig syk av svineinfluensa.

Video nsps_upload_2009_10_30_15_22_8_5098.jpg

Han holdt på å dø av svineinfluensa, men nå kan han snart reise hjem. I dag ble han skrevet ut av sykehuset og overført til pasienthotellet. SE VIDEO ved å klikke på bildet.

Kari Bruun og Thor Henrik Bruun

Mamma Kari Bruun har vært fryktelig, fryktelig redd. Hun kan nesten ikke tro at sønnen nå er mye bedre.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Jeg har vært i en sjokktilstand og har ikke levd, bare eksistert. Og jeg har vært fryktelig, fryktelig redd, hele tida redd. Nå, når det endelig snudde, så har all lufta gått ut av meg og jeg kan nesten ikke tro at det er sant. Jeg er bare kjempeglad, sier mamma Kari Bruun.

Nå er respiratoren og alle slangene som har vært koblet til sønnen hennes fjernet, og 25 år gamle Thor Henrik Bruun kan før første gang på over ei uke, klare seg for egen maskin.

Hadde kjempeflaks

Svineinfluensa

Thor Henrik Bruun lå i koma i flere dager.

Foto: NRK

Men at Thor Henrik i dag er i live er ingen selvfølge. For under ei uke siden lå han i koma, syk med svineinfluensa og lungebetennelse, og måtte ha hjelp til å puste. I fem døgn svevde han mellom liv og død, mens alle rundt ham fryktet det verste.

– Han hadde kjempeflaks. Han traff på akkurat de rette legene og akkurat de rette pleierne - og han kom akkurat tidsnok, sier mamma Kari.

Det var tirsdag i forrige uke at det plutselig ble svært kritisk for 25-åringen fra Bykle. Etter noen dager med lungebetennelse fikk han påvist svineinfluensa og det ble stadig vanskeligere å puste.

– Da var jeg allerede kraftig syk. Jeg hostet og kunne ikke sitte oppreist. Da skjedde det plutselig veldig mye på ei gang. Jeg ble sendt med ambulanse til Brokke-Suleskar, hvor jeg ble møtt av helikopter. Det er det siste jeg husker, forteller Thor Henrik.

Værfast i helikopteret

Han ble nemlig lagt i kunstig koma med en gang han ble tatt i mot av luftambulansens personell. Lungene hans var i ferd med å kollapse, og det hastet med å få ham til sykehus.

Da helikopteret skulle ta av til Universitetssjukehuset i Stavanger fikk mamma Kari Bruun en beskjed hun ikke hadde regnet med.

Ole Bruun

– Det er et guds under at han lever. Jeg unner ingen å oppleve noe lignende, sier pappa Ole Bruun.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Jeg fikk ikke være med, for det var ikke plass til meg i helikopteret. Det er ikke mobildekning der oppe, så jeg fikk ikke ringt til drosje. Legen stoppet en bil med et ektepar som skulle til Sandnes og de sa ja til å ta meg med. Rett før vi kom til Sandnes kom meldinga på radio om at luftambulansen hadde vært nødt til å lande på heia med en 25 år gammel mann med svineinfluensa. Jeg ble kjemperedd, sier Kari.

Dårlig vær gjorde det umulig å fly og en ambulanse ble sendt fra Stavanger for å hente Thor Henrik på fjellet. Sent tirsdag kveld kom han til sykehuset.

– Da satt vi hos ham og han ble dårligere og dårligere. Feberen bare steg og steg og pulsen hans var oppe i 150.

Et ambulansefly fra Oslo kom og hentet Thor Henrik og foreldrene bestilte flybilletter til Rikshospitalet.

Svevde mellom liv og død

I flere dager svevde han mellom liv og død, i koma og tilkoblet maskiner for å kunne puste. Men den tunge medisineringa så ut til å hjelpe . Det verste var over og han ble flyttet til Sørlandet sykehus Arendal.

Thor Henrik Bruun og Kari og Ole Bruun

Thor Henrik Bruun sammen med mamma og pappa på sykehuset i Arendal.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Ennå klarer ikke Thor Henrik helt å forstå hvor syk han faktisk var.

– Jeg husker ingenting. Men jeg er blitt fortalt hvor dårlig jeg var og hvor lavt oksygennivå jeg hadde. Det er rart å vite at det er fem døgn som er helt borte. Men jeg er glad for at jeg ikke husker noe.

– Hvordan er det å vite at du var en hårsbredd fra å dø?

– Nei, det klarer jeg ikke å sette meg inn i nå, sier Thor Henrik.

Men mamma Kari og pappa Ole husker alt, og er begge svært takknemlige for at sønnen fortsatt lever.

– Nå blir det bare bedre og bedre for hver dag. Vi kan ikke forstå at det går an å bli så fort frisk etter å ha vært så alvorlig syk. Det er et guds under, sier pappa Ole.

– Ta vaksina

Thor Henrik Bruun

– Jeg takker alle de fantastiske folkene som har holdt meg i live, sier Thor Henrik Bruun.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Etter alt Thor Henrik vet at han har vært heldigere enn flere andre den siste tida, og til vaksineskeptikerne har han en klar beskjed.

– Vi ligger i europatoppen i dødelighet av svineinfluensa og jeg ble nesten en del av den statistikken. Jeg kan ikke forstå at folk er skeptiske til vaksina og oppfordrer alle til å ta den.

LES: Sju pasienter har fått bivirkninger

– Hva er det første du skal gjøre, når du nå snart skrives ut?

– Jeg skal slenge meg ned på en sofa og slappe av.