Hopp til innhold

Hjertesyke Sunniva kan trene som andre

Sunniva har medfødt hjertefeil, men trener som alle andre. Ny forskning utført ved sykehuset i Arendal viser at trening gir liten eller ingen risiko for plutselig dødsfall.

Sunniva har medfødt hjertefeil, men trener som barn flest. Og forskning viser at det er få plutselige dødsfall under trening.

Sunniva Aandal elske å henge opp ned i turn-ringene.

Barn med medfødt hjertefeil bør trene som andre barn, viser ny forskning utført ved sykehuset i Arendal. Ekspertene mener frykt for slike dødsfall er helt ubegrunnet.

Sunniva er snart seks år, og hun elsker å være i bevegelse. Men for vesle Sunniva er dette kanskje ingen selvfølge.

– Jeg liker turnringene, forteller Sunniva.

Respirator

Sunniva ble holdt kunstig i live med hjertemaskin og respirator etter fødselen, og tilbrakte fem måneder på sykehuset.

– Det var litt tøft for mamma og pappa og komme dagen etter på sykehuset og lure på om jenta vår levde, forteller pappa Åsmund Aandal til NRK.

Det har vært en vanlig oppfatning at hjertebarn skal holde seg i ro. Historier om plutselige barnedødsfall under trening har skremt mange. Men Sunnivas foreldre har valgt å trosse dette.

Les også: Hjerteoperasjon med 3D-hjerte

– Sunniva er som andre jenter, hun har hatt en vanskelig start. Vi er ikke dem som skal legge begrensninger på henne, sier Åsmund Aandal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sunniva og Åsmund Aandal

Sunniva og pappa Åsmund Aandal.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Fysisk trening er bra

Hjertespesialist ved Arendal sykehus Jarle Jortveit har fått internasjonal oppmerksomhet for forskning på området. Av over 11 000 barn i denne gruppen har ingen av disse dødd under fysisk aktivitet.

Jarle Jortveit

Overlege Jarle Jortveit kan trygt anbefale hjertesykebarn å være aktive.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Undersøkelsen viser at plutselig død under fysisk aktivitet er veldig liten. Det betyr at vi kan gi en klar anbefaling om at fysisk aktivitet er bra.

Spesialisten mener det medisinske miljøet må ta mye av ansvaret for frykten som er skapt hos foreldre.

– Man har vært redd for at det skal skje noe med barn i aktivitet. Dette er forårsaket av mangelen på kunnskap.Vi har ikke hatt studie tidligere som kunne si noe om risikoen. Nå har vi en studie som viser den dødeligheten under aktivitet er lav.

– Jeg liker best å gjøre armhevinger, forteller Sunniva og legger seg flat på gulvet for å vise.