Historisk SV-seier

Alf Holmelid er partiets første stortingsrepresentant fra Sørlandet.

Alf Holmelid

Alf Holmelid fikk en noe overraskende plass på Stortinget.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

SV på Sørlandet opplevde et historisk valg. Trass i bare 3,9 prosent av stemmene i Vest-Agder, kapret partiet utjevningsmandatet fra Venstre.

At Alf Holmelid fra Kristiansand seilet inn på Stortinget var en stor overraskelse for de aller fleste - også for Holmelid selv.

– Jeg er kjempeglad og overrasket over plassen, sier Holmelid, som begynte å ane muligheten for at drømmen skulle gå i oppfyllelse sent valgkvelden.

– Rundt midnatt var det enkelte som sa at jeg hadde en mulighet.

Vil jobbe med hjertesakene

Alf Holmelid , som har erfaring fra både industri og forskning, har spesielt hatt fokus på tre saker; Miljø, skole og rettferdighet har vært hans kampsaker.

– Jeg har jobbet i industrien i mange år og er opptatt av miljøet. Jeg har interessert meg for utdanningpolitikk og fordelingspolitikk - så jeg håper jeg kan få en posisjon som gjør at jeg kan jobbe med noen av disse sakene, sier Holmelid.

Som førstereisgutt på Stortinget stiller Holmelid med en lang og bred politisk erfaring, men han tror hans utenompolitiske erfaringer kan komme vel så godt med.

– Jeg har alltid ment at politikken blir mer spennende hvis de kommer inn representanter som har en annen erfaring enn fra de politiske fora, sier han.

- Kjempe for gjennomslag

Men med et svekket SV venter Holmelid en tøff jobb tinget.

– Det blir nok ganske utfordrende regjeringsforhandlinger. Jeg må innrømme at SV er blitt svekket og vi skal gjøre en jobb for å få de saker vi brenner for høyt opp på dagsorden i regjeringen. Vi må kjempe for at miljø skal komme høyt opp på dagsorden og vi må kjempe for å unngå en politikk som tenderer tilbake til det vi hadde tidligere med rene Ap-regjeringer, sier Holmelid.