Her stemmer Ap nei til fylkessammenslåing

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) er glad for at avklaringen på årsmøtet til Aust-Agder Ap. Partiet vil ikke forhandle med Vest-Agder om sammenslåing av fylkene.

Avstemning i Ap

Det ble flertall for å gå imot fylkessammenslåing.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland er fornøyd med debatten som har vært under helgas årsmøte i Arendal.

– Jeg er veldig glad for at vi har hatt en god debatt og at vi fått en avklaring. Dersom Ap får flertallet med seg i fylkestinget, skal vi ikke gå i forhandlinger om fylkessammenslåing, sier Mørland til NRK.

Tellef Mørland

Tellef Inge Mørland er glad for en avklaring.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Saken kommer opp i fylkestinget 26. april.

Stopper prosessen

Mørland mener det er riktig å stoppe prosessen og ikke gå i forhandlinger nå. Men han tror det neppe blir flertall i fylkestinget slik Ap i Aust-Agder ønsker det.

– Jeg tror det blir jevnt, men blir ikke overrasket hvis flertallet vil gå videre med forhandlinger, sier fylkesordfører Tellef Inge Mørland.

Skuffet

Høyres gruppeleder i Aust-Agder, Torunn Ostad er skuffet.

– Jeg er veldig skuffet over at Aust-Agder Ap er så lite fremtidsrettet at de ønsker å stoppe denne prosessen før vi ser hvilke fordeler vi kan få ut av å være en samlet landsdel, mener Ostad.

Hun mener begge fylkene har de samme utfordringene.

– Jeg mener det er svak politisk ledelse å unnlate å undersøke hvilke muligheter en fylkessammenslåing gir. Jeg håper på et tydelig flertall for å fortsette samtalene med nabofylkene, sier gruppelederen fra Høyre.

Er skuffet

Leif Vagle frykter de nå kommer til å rygge inn i framtiden.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Skal diskutere saken

Aust-Agder Kristelig Folkeparti skal ha ekstraordinært fylkesstyremøte neste uke for å diskutere partiets holdning til fylkessammenslåing. I forrige fylkestingsperiode programfestet partiet at de ville respektere folkeavstemningen fra 2011. Den sa nei til sammenslåing.

Med ryggen inn i framtida

Leder av Lillesand Arbeiderparti, Leif Vagle, er ikke overrasket over resultatet. Lokalpartiet ønsket å sondere sammenslåing, og viste til kommunesammenslåingen som er på trappene.

– Jeg er ikke overrasket over utfallet. Men jeg er skuffet. Her mister vi en mulighet til å være med å legge premissene. Jeg vil betrakte det som at vi går med ryggen inn i framtida, sier Vagle.