NRK Meny
Normal

Har Cultiva brutt loven?

Denne uka må kulturstiftelsen Cultiva forklare stiftelsestilsynet om flere av tildelingene i fjor.

Ansgar Gabrielsen og Erling Valvik

Har Cultiva uten lov gitt penger til stifteren Kristiansand kommune? Det skal Stiftelsestilsynet granse denne uka. Arkivfoto av Ansgar Gabrielsen og Erling Valvik.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Torsdag må kulturstiftelsen Cultiva forklare stiftelsestilsynet om flere av tildelingene i fjor. Tilsynet er nemlig i tvil om Cultiva har fordelt penger slik lover og vedtekter sier.

I tillegg må Cultiva forklare hvordan 300 millioner kroner til teater og konserthuset Kilden ikke skal gå ut over andre formål, sier seniorrådgiver Øystein Fosstvedt i Stiftelsestilsynet.

– Stiftelsens grunnkapital skal være urørlig og utbetalinga av dette lånet til Kilden vil gå ut over det som er frikapital i stiftelsen, slik at det må angripe grunnkapitalen i stiftelsen. Det er problematisk, sier Fosstvedt.

Må avklares

For Stiftelsestilsynet er det viktig å få avklart hva Cultiva har lov til, for dette gir føringer for alle norske stiftelser.

Cultiva forvalter halvannen milliard kroner, etter Kristiansand kommunes salg av kraftaksjer. Pengene skal etter vedtektene sikre arbeidsplasser og gode levekår ved å støtte kunst- kultur- og kunnskapsinstitusjoner.

Kan kommunale selskap støttes?

En stiftelse har ikke lov til å gi penger tilbake til den som er stifteren.

Tilsynet er blant annet i tvil om redningspakka til fotballklubben Start er i tråd med Cultiavs egne vedtekter om støtte til kultur. Og setter spørsmålstegn ved støtten til en kommunal curlinghall, Tall Ship Races og andre arrangementer der kommunen er hel eller delvis eier.

– Det som er helt på det rene, er at en utdeling som skjer rett til kommunen, ikke vil være lovlig. Så må vi sette oss ned å se på hvorvidt en utdeling til et selskap der kommunen er eneeier eller deleier vil kunne rammes av dette utdelingstilbudet, sier Fosstvedt.