Hopp til innhold

Grøvan: Å forby konverteringsterapi for homofile blir et overtramp mot trossamfunn

Ap foreslår å forby konverteringsterapi for homofile. Et forbud er å gå for langt i et liberalt demokrati, mener Krfs Hans Fredrik Grøvan.

Hans Fredrik Grøvan

At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Dersom det er snakk om konvertering i regi av et livssyns- eller trossamfunn, så handler det om at staten griper inn i interne saker som tilhører trossamfunnet, sier Grøvan til Dagen.

Han mener at dette vil oppleves som et overtramp. Staten skal ikke gripe inn i et trossamfunns måte å praktisere troen på, sier KrFs parlamentariske leder.

Konverteringsterapi har som mål å endre en persons legning til heterofil.

– Trosfrihet er ikke en begrunnelse

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen la torsdag fram forslaget i Stortinget. Hun er ikke enig i Grøvans uttalelser.

– Trosfrihet er viktig, men kan ikke brukes som begrunnelse for å skade og fordømme andre, som er det konverteringsterapi dreier seg om, sier hun til NTB.

Hun mener et slikt forbud er viktig i Norge, selv om konverteringsterapi ikke er særlig utbredt her.

– Det at det ikke er et utbredt problem, betyr ikke at vi ikke skal ta tak i det. Vi skal være en spydspiss og et fyrtårn for LHBTI-rettigheter. Det å forby konverteringsterapi er enkelt, sier Trettebergstuen til VG.

– Vi lever i et liberalt demokrati

Til Dagen sier Grøvan at han må ta forbehold om at han ikke har lest forslaget ennå.

– Men på et prinsipielt grunnlag vil jeg påpeke at vi lever i et liberalt demokrati. Da er det viktig å legge til grunn den enkeltes ønsker om hvilken måte man ønsker å arbeide med seg selv på. At samfunnet skal legge inn begrensninger når det gjelder et personlig valg, er å gå for langt i et demokrati som vårt, sier han.

Grøvan understreker til at saken stiller seg annerledes dersom konverteringsterapi oppleves som press, tvang eller stempling mot homofile.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen