NRK Meny
Normal

Godteributikk for bønder

Denne helga er jordene på Prestneset i Lyngdal forvandlet til en eneste stor godteributikk for bønder. 30 000 mennesker er ventet til Sørlandets store landbruksmesse Lyngdal Dyrskue.

Knut Heddeland

Knut Heddeland pusser ivrig bort alle flekker og får det til å skinne i blankt metall. Både han og traktorene hans er klare til å ta imot bønder på jakt etter nytt kjøretøy.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Førsteinntrykket er veldig viktig, så vi må få det til å skinne, sier Knut Heddeland, mens han bruker pussefilla på en av de mange traktorene rundt han.

Heddeland er en av flere selgere av landbruksmaskiner og utstyr som har tatt veien til dyrskuet denne helga for å møte kunder.

Gunnar Roland og Morten Roland

Gunnar Roland og Morten Roland (bak) hjelper til å klargjøre de mange traktorene som er utstilt på Lyngdal Dyrskue.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Her er traktorer, beitepussere, vedkløyvere, slåmaskiner, tilhengere og mye, mye mer. Jordet fortoner seg rett og slett som en stor godteributikk for en bonde.

– Dyrskuet er veldig viktig for oss. Det er blitt den største landbruksmessa i Sør-Norge etter Seljord, og det kommer kunder fra Arendal i øst til Rogaland i vest og Setesdal i nord, sier Heddeland.

Rundt 30 000 mennesker er ventet til Lyngdal Dyrskue, og salgsbodene står tett.

Impulskjøp av traktor

Heddeland håper å selge minst 2-3 traktorer i løpet av helga, i tillegg til utstyr. Når det er Dyrskue kommer leverandørene med tilbud til selgerne, som dermed kan slå litt av på prisen til kundene.

Men mange kommer også bare for å se og prøvesitte traktorer.

– Er det noen som kjøper en traktor på impuls?

– Jeg har faktisk solgt traktor på impuls. Mannen kommer og ser, så snakker han med kona og kommer tilbake senere og kjøper. Men det er greit å ha tillatelse fra kona, før man kjøper, smiler Heddeland.

Han har brukt tre dager på å rigge opp alle maskinene, og har pusset og vasket mye. Og siden det er kumøkk på jordet der dyrskuet holdes, regner Heddeland med at det blir en del vasking også i løpet av helga.

– Man må regne med at folk får møkk på skoene og tar det med seg inn.

Traktorer

Denne lille traktoren er bestilt inn spesielt til salg i Vest-Agder, der det er mange mindre småbruk.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Forbereder seg på vinteren

Det det går mest av i landbruksmaskin-bransjen for tida er utstyr til snøbrøyting.

– Vi har solgt mye traktorer til snøbrøyting siden sommerferien. Det er det folk tenker på nå, for det er ikke lenge til vinteren setter inn. Vi har fått føle vinteren på kroppen et par år på rad nå her i sør, så nå er folk bedre forberedt.

I tillegg selges det mye utstyr til beiterydding, som brukes til å holde kulturlandskapet vedlike, og skogsutstyr til hogst.

– Her på Sørlandet er markedet vårt delt i tre grupper. Halvparten av markedet er det vi kan kalle "hobbybønder" som har mindre bruk og litt skog, 25 prosent selges til bønder og 25 prosent selges til entreprenører.

– Og hvor mye koster en traktor?

– Det er det stor forskjell på. Alt fra 146 000 kroner til en million kroner.