Gir tujaen skylda for brunsneglene

Snegleekspert Erling Fløistad ved Bioforsk gir nordmenns kjærlighet for tujahekker skylda for brunskogsneglenes invasjon.

Vesttuja

Eksplosjonen i import av tuja og andre grøntanleggplanter på 1990-tallet får skylda for at mordersneglen kom til Norge.

Foto: Brynjulv Litlere

– Alle nabolag som har fått brunskogsneglen har kjørt den dit på fire hjul. Sneglen sprer seg hovedsakelig ved transport av planter, sier Erling Fløistad.

Erling Fløistad

Forsker Erling Fløistad ved Bioforsk.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Forskeren ved Bioforsk mener folk må bli oppmerksomme på at spredningen av den forhatte sneglen først og fremst skjer når man flytter på jord og planter.

– I Norge finnes sneglen i halvparten av landets kommuner. Det viktigste for å bekjempe sneglen er å ikke introdusere den til nye steder. Dette er et felles ansvar for alle som flytter jord og planter.

Blindpassasjer

Dersom man skal være sikker på å ikke få sneglen inn i hagen sier Fløistad at man må lage sine egne planter, som man gjorde før. Midt på 1990-tallet ble reglene for planteimport enklere, samtidig som mange hadde råd til å kjøpe seg hekk.

– Dermed kunne hvilken som helst kremmer selge tuja til befolkninga. Jeg skylder på tujaen. Det ble en eksplosjon i import av grøntanleggsplanter, da fulgte mange brunskogsnegler med på lasset.

Skal bekjempes

Nå går EU til kamp mot sneglen og gir landene en plikt til å aktivt å bekjempe sneglen. Norge bare svartelister sneglen, men det er 20 år for sent, mener Fløistad.

Sneglen har nemlig spredd seg siden midten av 1960-tallet og har blitt et betydelig problem i store områder i hele Mellom-Europa. Den har lenge vært godt etablert i områdene der vi kjøper plantene våre fra.

– Problemet er stort og økende. EU har holdt på med dette direktivet i flere år. Sneglesaker går treigt, sier Fløistad.