Hopp til innhold

Nå overvintrer den i hagen din

Vanligvis tar kulden livet av eldre brunsnegler, men den varme vinteren gjør at de overlever i hagen din.

Brunskogsnegle

SEIGLIVET: Vanligvis dør eldre brunsnegler av kulden, men med mild vinter så overlever den.

Foto: Arild Andersen / Bioforsk

Skadedyr liker godt det varme vinterværet og spesielt den forhatte brunsneglen liker litt høyere temperaturer.

Det hadde vært bedre med frost på barmark. Det hadde tatt kål på skadedyrene

Urban Emanuelsson

– Slutter å plante i hagene

Kuldegrader og snø har latt vente på seg denne vinteren. Hele 2014 bød på varmerekorder uten sidestykke. Og denne uken er intet unntak, når det nå meldes om flere plussgrader og regn i tiden fremover.

Dette merkes spesielt i dyreriket, der blant annet insekter, sopper, snegler og fluer trives og klarer å overvintre.

Professor i växtekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, Urban Emanuelsson, sier til Bohusläningen at spesielt brunsneglen vanligvis ikke overlever normalklima på vinteren, men nå er det ikke lenger normalklima, understreker han.

– Folk har nå så mye brunsnegler at de slutter å plante i hagene fordi det er så slitsomt med alle sneglene. Snegleproblemene hadde ikke vært så store hadde vi hatt like kalde vintere som på 1960-tallet. Aller best, sett fra et skadedyrssynspunkt, hadde det vært best med frost på barmark. Det hadde tatt kål på skadedyrene, sier han til samme kilde.

Kaffegrut mot sneglene

Brunsneglen har skapt stor forargelse for folk og det har vært en eksplosjon i antallet de siste årene. I fjor var det en liten nedgang, men problemet med sneglene er at de kommer fort tilbake.

Kaffegrut
Foto: Rune Fredriksen / NRK

Brunskogsneglen kan legge opptil 400 egg, som legges på skyggefulle fuktige steder under mose og kvist, i juli og august. Etter en–to uker klekkes eggene.Når høsten og kulden kommer, vil eldre individer dø. Egg og unge individer overlever på frostfrie steder nede i jord, under steiner, i hule trestammer, komposthauger eller liknende. De våkner vanligvis opp igjen i mars og april.

Det er de siste årene kommet flere gode forslag på hvordan man kan bli kvitt sneglen, som ofte omtales som mordersneglen.

Erling Fløistad, snegleekspert og forsker på Bioforsk Plantehelse på Ås fortalte NRK i sommer at han samler på kaffegrut i kampen mot sneglene.

– Kaffegrut er ikke avfall. Kaffegruten er siste skanse mot brunsneglen.

Bakgrunnen er funn som amerikanske forskere har gjort. Brunsnegler og andre snegler tåler veldig lite koffein.

Et annet råd er å ta sneglene mens de er små.

Paul Eriksen har et eget våpen mot brunskogsneglene.