Fylkesordføreren til Stortinget

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) overtar stortingsplassen til Freddy de Ruiter.

Tellef Inge Mørland

Tellef Inge Mørland fra Åmli skal etter alle solemerker etterfølge partikollega Freddy de Ruiter på Stortinget.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Nominasjonskomiteen i Aust-Agder Arbeiderparti har i dag kommet med sitt forslag til stortingsvalgliste neste høst.

Kampen har stått mellom Mørland og Jon Rolf Næss, ordføreren i Bykle, som også er leder av Aust-Agder Arbeiderparti, men han har nå trukket sitt kandidatur.

– Tellef Inge er en meget dyktig politiker og vil bli en god stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Aust-Agder. Skåret i gleden er at vi mister en meget dyktig fylkesordfører, sier de Ruiter til NRK.

Sa nei til Stortinget

Bykleordfører bekrefter overfor NRK Sørlandet at han likevel ikke ønsker å kjempe om stortingsplassen etter Freddy de Ruiter, som slutter på Stortinget etter valget neste høst.

Jon Rolf Næss

Jon Rolf Næss sier han vil prioritere jobben som ordfører i Bykle.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Jeg stortrives som ordfører og valgte, etter å ha tenkt meg om, å trekke meg som kandidat. Jeg har veldig lyst til å fortsette. Hvis jeg sa ja til en stortingsplass, snakker vi fort om åtte eller tolv år i Oslo. Jeg foretrekker å fortsette lokalt, sier Næss.

– Det er nærliggende å tro at du trekker deg fordi du kanskje lå an til å tape kampen med Mørland?

– Nei, det stemmer ikke. Dette er et helt personlig valg som er tatt etter lang betenkningstid og mange runder med meg selv.

Jon Rolf Næss er også leder av Aust-Agder Arbeiderpartiet. På spørsmål om partiet har bestemt seg for hvem som skal overta som fylkesordfører etter Mørland, svarer han at så ikke er tilfelle.

– Dette må drøftes. Avtalen vi har med partiene vi samarbeider med i fylkestinget, er at Arbeiderpartiet skal ha fylkesordføreren denne perioden.

(Artikkelen fortsetter under TV-innslaget.)

Fylkesordfører Tellef Inge Mørland (Ap) overtar stortingsplassen til Freddy de Ruiter.

Å sikre arbeidsplasser er noe av det viktigste å jobbe med fremover, sier Tellef Inge Mørland.

Bråten kan bli fylkesordfører

Hvis nominasjonsmøtet følger forslaget til komiteen og Mørland blir valgt, må han erstattes som fylkesordfører etter to år i stolen.

Gro Bråten (Ap)

Gro Bråten kan bli den som overtar som fylkesordfører etter Mørland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hvem som skal erstatte han, er ikke avklart. Gro Bråten er gruppeleder for Ap i fylkestinget og dermed den som står nærmest til å overta. Men det er ikke sikkert Ap velger denne løsningen.

En annen mulighet er at partiet gjør en avtale med KrF om at fylkesvaraordfører Jon-Olav Strand (KrF) fortsetter resten av perioden.

Nominasjonsmøtet, som tar den endelige beslutningen, holdes i november.

Trenger sterkt lederskap

Høyres gruppeleder i Aust-Agder, Torunn Ostad gratulerer Mørland med nominasjonen.

Torunn Ostad

Høyres gruppeleder Torunn Ostad er skeptisk til bytte av fylkesordfører.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Han er en dyktig og erfaren politiker som kommer til å representere Aust-Agder på en god måte, sier hun og går over til en bekymring rundt dette også.

– Men jeg undrer meg selvsagt over at han ikke synes jobben som fylkesordfører er viktig og spennende nok. I den perioden Aust-Agder er inne i nå, med forhandlinger om ett Agder og store utfordringer med tanke på levekår og arbeidsledighet, er det absolutt behov for sterkt og stabilt politisk lederskap. Nå får vi en urolig situasjon fremover, sier Ostad.

Hun håper Ap og resten av posisjonen i Fylkestinget så snart som mulig kommer med en avklaring om hvordan de tenker seg resten av perioden.

Cecilie Knibe Hanssen, som er Aps gruppeleder i Lillesand bystyre, er foreslått som andrekandidat på stortingsvalglisten og Kristine Hallingstad fra Lillesand er foreslått på tredjeplass.